CDA botst met Wijn om heksen

Het CDA neemt geen genoegen met uitleg van staatssecretaris Wijn (CDA, Financiën) dat de kosten van een `heksencursus' aan de Heksehoeve in het Drentse Appelscha van de belasting kunnen worden afgetrokken als uitgaven voor scholing. Het gaat het om workshops over magische krachten, kruiden, geneeskrachtige stenen, wichelen en `pendelen'.

De Kamerleden Pieter Omtzigt (CDA) en Nicolien van Vroonhoven (CDA) dreigen met actie bij de behandeling van het Belastingplan 2006 als Wijn niet terugkomt op zijn erkenning van de aftrekbaarheid van deze studiekosten.

De staatssecretaris heeft gisteren op vragen van zijn beide partijgenoten geantwoord dat een belastinginspecteur en een rechter hebben geoordeeld dat de kosten die een vrouw heeft gemaakt om zich te bekwamen in de hekserij voor de fiscus als scholingsuitgaven aftrekbaar zijn.

De studiekosten waren opgevoerd door een actrice die haar optredens bij festiviteiten en bedrijfstrainingen wilde verlevendigen met Middeleeuwse heksenpraktijken. Zij wil daarmee educatieve rollenspellen uitvoeren. Volgens de wet zijn kosten die gericht zijn op verbetering van de financieel-economische positie van een belastingplichtige aftrekbaar. Het inkomen wordt belast.

Kamerlid Omtzigt: ,,Het lijkt een week voor Halloween misschien een grap, maar dit is absurd. De regeling voor de aftrekbaarheid van studiekosten is bedoeld voor de reïntegratie van mensen op de arbeidsmarkt en niet voor het volgen van opleidingen in wichelroedelopen en kruidenmengsels. Hoeveel vacatures voor heksen zijn er bij het Arbeidsbureau?''

Margarita Rongen (56) noemt zich de `heks van Appelscha' en leidt met haar zoon en schoondochter de Heksehoeve, een boerderij in Appelscha waarin het cursuscentrum, een kruidenwinkel en theeschenkerij zijn gevestigd. Ze heeft de afgelopen negen jaar naar eigen zeggen 162 heksen opgeleid. De kosten voor een cursus van dertien weekeinden bedragen 170 euro per weekeinde.

Cursisten hebben volgens de heks van Appelscha deze kosten vaker afgetrokken van de belastingen. Zij verklaart de belangstelling voor hekserij uit het ,,spiritueler worden van de wereld. Maar als het om hekserij gaat, wordt het CDA wakker.''

Rectificatie / Gerectificeerd

In het bericht CDA botst met Wijn om heksen (25 oktober, pagina 3) was sprake van ,,het Drentse Appelscha''. Appelscha ligt in Friesland.