`Brain drain' treft kleine arme landen

Kleine ontwikkelingslanden lijden onevenredig onder de emigratie van hun academisch geschoolde inwoners. Landen als Ghana, Mozambique, Kenya, Oeganda en El Salvador zagen een kwart tot bijna de helft van hun universitair geschoolde jeugd vertrekken naar de industrielanden. Dat blijkt uit een nieuw rapport van de Wereldbank dat gisteren is uitgebracht. Twee jaar geleden wees de bank ook al op de ongunstige gevolgen van deze `brain drain'. Aangenomen wordt dat de onbedoelde emigratie van hoog opgeleiden een extra handicap is in de ontwikkeling van de arme landen. De exodus van academici wordt niet gemeten in de ontwikkelingslanden zelf, maar juist aan de ontvangende kant: de rijke industrielanden van de OESO. Grote landen als India, China, Indonesië en Brazilië hebben overigens nauwelijks last van het euvel: daar verdwijnt niet meer dan vijf procent van de academici.