Bekroond project helpt aidswezen in West-Kenia per fiets

Een Keniaans aidsproject voor jonge kinderen krijgt volgende week donderdag de Oscar van Leer Award van de Nederlandse Bernard van Leer Foundation. Het werk van de Keniaanse hulporganisatie KORDP wordt geprezen als een voorbeeldproject voor Afrika.

KORDP is nauwelijk bekend buiten de twee regio's in West-Kenia waar ze werkt. Dat is het lot van organisaties die in de provincie actief zijn en geen groot kantoor in de hoofdstad hebben, net zo min als een vloot van vierwielaangedreven auto`s. De meeste werknemers van KORDP doen hun werk per fiets. Zo bezoeken ze de zestig dorpen die ze bestrijken. Zo helpen ze de 3.000 aidswezen over wie ze zich hebben ontfermd. Een druppel op de gloeiende plaat. Kenia telt zo'n 1,8 miljoen aidswezen.

Ook in aanpak onderscheidt KORDP zich van andere, veel grotere organisaties. Ze gaat ervan uit dat ze de aidswezen het best kan helpen door de hele gemeenschap te helpen waarin ze leven. De hele gemeenschap wordt bij de hulpverlening betrokken. Dat werkt niet snel maar wel effectief. Afhankelijkheid van hulp wordt zo tegengegaan. De hulpverlening stort niet meteen in als de organisatie haar werk naar andere gemeenschappen verlegt.

De aanpak van KORDP is ook bijzonder omdat ze zoveel nadruk op psycho-sociale ondersteuning legt. Ze traint dorpelingen in het scheppen van veilige plaatsen waar kinderen zich kunnen uitspreken. Ze leert hen om discussies en rollenspelen te leiden en sessies die veel weg hebben van groepstherapie.

Centraal bij de hulpverlening staat het opzetten van kinderdagverblijven voor kinderen tussen drie en zes jaar oud. Daarvan zijn er inmiddels 22. Gemeenschappen stellen zelf het land beschikbaar en zorgen voor de bouw. De organisatie draagt bij met een golfplaten dak. In de speciale ruimtes worden kinderen voorbereid op de lagere school. Aan de muren hangen foto's en posters met cijfers en letters.

De kinderen krijgen twee maaltijden per dag. Het voedsel wordt zoveel mogelijk geleverd door de gemeenschap. Ook het Wereldvoedselprogramma van VN draagt bij.