Voetballers gebruikten argeloos doping

Positieve dopinggevallen in het amateurvoetbal worden vaak veroorzaakt door onverantwoord gebruik van middelen uit het uitgaansleven en medicijnen. Dopingcontroles in het amateurvoetbal hebben afgelopen seizoen (2004-2005) vier positieve gevallen opgeleverd. Er loopt nog een onderzoek naar een vijfde speler.

Bij 72 mensen in de top van het amateurvoetbal zijn controles uitgevoerd. De positieve gevallen betroffen twee keer een cannabisproduct en tweemaal efedrine. De laatste stof zit in neusdruppels en pepmiddelen. ,,Amateurs weten niet dat bepaalde producten op de dopinglijst staan. Ze gebruiken geen doping omdat je er beter van gaat voetballen,'' zegt een woordvoerder van de KNVB.

Het is het tweede seizoen dat in opdracht van de bond systematisch dopingcontroles in het amateurvoetbal zijn uitgevoerd. Dat gebeurde in de hoofdklasse mannen zaterdag en zondag, de hoofdklasse vrouwen, het nationale zaalvoetbalteam en de eredivisie zaalvoetbal mannen. In het seizoen 2003-2004 werden vijf voetballers positief bevonden. Tussen 2001 en 2003 werden vooral de nationale amateurselecties aan een dopingcontrole onderworpen.

De afgelopen voetbaljaargang werden in het betaald voetbal honderd spelers getest. Daarbij reageerden vier spelers positief. Een positieve speler wordt voor minstens zes maanden geschorst. Daarnaast kan een geldboete worden opgelegd. Deze strengere maatregelen zijn het gevolg van nationale en internationale ontwikkelingen in het antidopingbeleid, zoals de ondertekening van de code van het wereldantidopingbureau WADA door de wereldvoetbalbond FIFA.