Televisie Voorkeur

ACTUALITEITEN

Netwerk. Reportage over de opmars van de economieën van China, Korea en India en de enorme gevolgen voor de Nederlandse economie. Aziatische producten gaan steeds meer de markt domineren en de explosieve toename van de Aziatische industrie kost Nederland nu al duizenden banen. Ned.1, 20.30-21.05u.

Nova. Reportage over de mentaliteit van hoger opgeleide jongens en meisjes die beginnen op de arbeidsmarkt. Verder aandacht voor de nieuwe feiten over het lekken uit het Witte Huis van de naam van geheim CIA -agente Valerie Plame die getrouwd is met oud-ambassadeur Joseph Wilson. Wilson uitte destijds scherpe kritiek op het besluit de oorlog tegen Irak te beginnen. Ned.3, 22.33-23.05u.

DOCUMENTAIRE

Brusselse kermis. Aflevering in de serie over de Europese politiek met onder meer een portret van de voormalige president van Littouwen Vytautas Landsbergis en een gesprek met de Belgische eurocommissaris voor Ontwikkelingssamenwerking Louis Michel. Ook gesprekjes met de glazenwassers van het gebouw van het Europarlement. Ned.3, 19.50-20.25u.

The battle for Britain's soul: End game. Slot van een serie over de wortels van het christendom in Groot-Brittannië. Veel mensen dachten dat WO I voor een religieuze opleving zou zorgen. Nu, bijna een eeuw later, is Groot-Brittannië echter een seculiere natie geworden. BBC2, 20.00-21.00u.

Zembla: Er wordt hier verschrikkelijk geschoten. Op 2 november 2004 werd Theo van Gogh in Amsterdam vermoord. Nu, een jaar later kijken de hoofdrolspelers onder wie burgemeester Job Cohen, minister Remkes, minister Donner en hoofcommissaris Welten op de gebeurtenis terug. Verder wordt voor het eerst het pistool getoond waarmee Mohammed B. Van Gogh vermoordde. Ook de dreigbrief en de twee messen die in het lichaam van de filmmaker gestoken waren, zijn gedetailleerd te zien. De uitzending begint met het originele mobilofoonverkeer van de politie op de ochtend van de moord. Ned.3, 21.15-22.00u.

Israel and the Arabs: Elusive peace. Laatste aflevering van een drieluik over de vrede in het Midden-Oosten. Hoewel president Bush niet van plan was zich met het vredesproces in het Midden-Oosten te bemoeien, raakte hij er begin jaren '90 door de Golfoorlog toch bij betrokken. Hij probeerde de Israëlische premier Sharon over te halen vrede te sluiten maar deze hanteerde z'n eigen spelregels. BBC2, 22.00-23.00u.

Dokument: Tussen ouders en kinderen. Slot van een documentaire serie over hoe ouders van nu hun kinderen opvoeden en wat er gebeurt als er hulp aan te pas moet komen. Monique's kinderen staan onder toezicht van de gezinsvoogd. De voogd wil extra hulpverlening voor het gezin, maar Monique is hier fel op tegen. Ned.1, 22.55-23.40u.

AMUSEMENT

Vet. Zes jongeren gaan de uitdaging aan om in drie maanden tijd zoveel mogelijk kilo's kwijt te raken en om voorgoed af te rekenen met het dik zijn. De jongeren hebben allen een belangrijke toekomstdroom waarbij hun gewicht een belemmering vormt. In de 13-delige serie worden ze bovendien uitgedaagd om sportief te worden. Ned.2, 20.00-20.30u.

Heimatmelodien: Zauberhafte Heimat. Muzikale rondreis uit het Nederlandse Volendam met George Baker, Judith & Mel, Jan Smit, Mara Kayser, Bernhard Brink, Margitta & haar dochter en Dansgroep Volendam. ARD, 20.15-21.00u.

Film 2005. Vanavond met o.a. acteur Antonio Banderas over de film The legend of Zorro, het stuntwerk in de toekomst en de oorlogsfilm van Sophie Scholl The Final Days. BBC1, 0.05-035u.

PRAATPROGRAMMA

Holland sport. Gesprekken over sport met PSV'er Ibrahim Afellay en bokster Lucia Rijker die afgelopen zomer haar achillespees scheurde vlak voor een gevecht met als inzet een miljoen dollar. Ned.3, 20.25-21.15u.

De wereld draait door. Gesprek met documentairemaker Bernard Krikke van het reportage-programma Zembla over zijn documentaire over de moord op Theo van Gogh die vanavond om 21.15 wordt uitgezonden. Verder Plien van Bennekom van het theaterduo Plien & Bianca, die Jans speelt in de musical Jan, Jans en de Kinderen en Henny Vrienten die voor de musical de muziek componeerde. Ned.3, 19.00-19.50u.

Barend & Van Dorp. Gasten zijn soapactrice Georgina Verbaan en Kitty Courbois die spelen in het toneelstuk De Barones. spelen. Talpa, 22.30-23.30u.

CONSUMENT

Radar. Aandacht in dit consumentenprogramma voor zwaar vervuilde zwembaden en koud eten in een spiksplinternieuw hotel in Turkije. In de studio een gesprek met een van de reisbureaus die dit hotel aanbiedt: Enka Reizen. Verder de energieprijzen die maar blijven stijgen en energiebedrijven die aanbieden de prijs voor drie jaar vast te zetten. Is dit wel zo verstandig? Ned.2, 20.30-21.00u.