Telegraaf ruilt SBS6 voor SBS

De uitgever Telegraaf Media Groep (TMG) heeft zijn belang in de Nederlandse televisiezenders SBS6, Net5 en Veronica ingeruild voor een belang in het moederconcern SBS Broadcasting. De ruil volgt op de overname van het tv-concern SBS voor 2,1 miljard euro door een Britse en een Amerikaanse durfkapitalist.

Met deze ruil is een overname van de Nederlandse SBS-zenders, of van een van die zenders, door het mediaconcern Talpa van John de Mol voorlopig van de baan. TMG had als aandeelhouder het recht om de Nederlandse SBS-zenders op te kopen bij een overname van SBS en had die zenders kunnen doorverkopen aan Talpa. TMG kiest met deze aandelenruil echter voor internationale expansie.

In Nederland kan TMG niet groeien met televisie omdat een krantenuitgever volgens de huidige Mediawet maximaal 35 procent van een tv-concern mag bezitten. ,,Daarbovenop komt nog dat televisie-exploitatie steeds meer een internationaal karakter heeft gekregen'', stelt Ad Swartjes, de bestuursvoorzitter van TMG. ,,Wij zullen binnen- en buitenlandse samenwerkingsmogelijkheden onderzoeken om het potentieel van deze strategische combinatie ten volle te benutten.''

Buiten Nederland (De Telegraaf, regionale kranten, tijdschriften en websites als Habbo Hotel) is het concern actief met tijdschriften in Zweden en Oekraine. SBS Broadcasting is behalve in Nederland en België vooral actief met tv-zenders en radiostations in Scandinavië en Centraal-Europa. Nederland is, inclusief de succesvolle Veronica tv-gids, goed voor ongeveer eenderde van de omzet van SBS. TMG had een belang van 27 procent in SBS Nederland en krijgt nu, met bijbetaling van 18 miljoen euro in contanten, een belang van 20 procent in het moederconcern.

SBS Broadcasting, dat een beursnotering had aan de Amerikaanse Nasdaq, is eerder deze maand overgenomen door de durfkapitalisten Permira en KKR (Kohlberg, Kravis, Roberts & Co). Net als in de vorige constructie zal TMG volgens eigen zeggen ,,bepaalde rechten'' hebben bij een eventuele toekomstige verkoop van SBS of SBS Nederland.

Een analist van de Rabobank schat dat TMG een boekwinst zal behalen van zo'n 150 miljoen euro op de transactie. Beleggers reageerden nauwelijks op het nieuws. De koers van het aandeel Telegraaf Media Groep was aan het einde van de ochtend 30 cent lager op 19,90 euro.