Technisch en gedreven

Een man met groot technisch inzicht en een enorme gedrevenheid. Zo omschrijven mensen uit de motorracewereld de vrijdag overleden bakkenist Bernard Schnieders. Schnieders was acht jaar lang de vaste partner van zijspancoureur Egbert Streuer. Het duo reed 75 Grote Prijzen en werd drie keer wereldkampioen.

Schnieders reed zijn eerste race met Streuer op het circuit van Zandvoort, in 1981. ,,Ik had hem even daarvoor leren kennen in onze woonplaats Assen'', vertelt Streuer, die hem donderdag nog bezocht. ,,Toen mijn bakkenist [Johan van der Kaap, red.] afraakte, vroeg ik hem of hij er voor voelde zijn positie over te nemen.''

Schnieders had alleen ervaring met grasbaanracen en ijsspeedway, maar de zijspancoureur ,,had er wel vertrouwen in''. Streuer: ,,Ik zag dat hij over een veel technisch inzicht beschikte en goed kon anticiperen. Maar misschien wel het belangrijkst was zijn gedrevenheid. Bernard wilde winnen, punt. Dat gaf vertrouwen.''

In 1984, 1985 en 1986 werden Streuer en Schnieders wereldkampioen. Daarnaast werden ze zes keer Nederlands kampioen in het zijspanracen. In 1987 won het Drentse duo de TT van Assen, volgens Streuer de mooiste overwinning uit hun acht jaar lange motorcarrière. ,,Bij de TT zaten 140.000 toeschouwers langs de kant. Toen we de titel hadden binnengehaald brak er een volksfeest los. We hebben die nacht geen oog dicht gedaan.''

Volgens Jaap Timmer, bestuurslid van de stichting TT Assen, genoot Schnieders ,,met volle teugen'' van zijn zeges. ,,Het was een genot om naar zijn gezicht te kijken als hij in een roes verkeerde. Op een kilometer afstand kon je zien dat hij gelukkig was.''

Anders dan de meeste bakkenisten had Schnieders volgens Mister TT veel invloed op het eindresultaat. ,,Als ze een wedstrijd verloren, lag dat niet aan hem. Bernard demonstreerde een tomeloze inzet. En het mooie was: hij groeide met iedere wedstrijd.''

De afgelopen jaren ontwikkelde en bouwde Schnieders motoren. Streuer leverde hem de onderdelen. ,,Zijn bedrijfje bestond nog niet zo lang'', zegt Nederlands succesvolste motorcoureur aller tijden. ,,Hij had grootse plannen, dacht aan uitbreiding. Als ik hem wel eens vroeg hoe het met zijn ziekte was, zei hij: dat komt wel goed. Tijdens mijn laatste bezoek was die overtuiging verdwenen.''