Sweelinck-beeld in Oude Kerk

Het eerste Internationale Sweelinck Festival in de Oude Kerk in Amsterdam is zaterdag begonnen met de onthulling van een nieuw beeld van Jan Pieterszoon Sweelinck. Hij werkte in de Oude Kerk van 1578 tot zijn dood in 1621 als organist en is de belangrijkste componist uit de Nederlandse muziekhistorie. Sweelinck ligt in de Oude Kerk begraven, tussen zijn vader en zijn zoon die daar ook op het orgel speelden.

Ton Koopman, organist, klavecinist en dirigent, onthulde het beeld, gemaakt door Elisabeth Varga. Het nieuwe beeld is het tweede in Amsterdam. Een bronzen kop van Sweelinck prijkt aan de voorgevel van het Concertgebouw, tussen Bach en Beethoven. Sweelinck was ook de officiële stadsmusicus en bespeelde bij bijzondere gelegenheden het stadsklavecimbel op het stadhuis.

Het Sweelinck Festival wordt woensdag voortgezet met een orgelconcours. Zaterdag geeft Gustav Leonhardt een klavecimbelconcert, zondag geeft de concourswinnaar het slotconcert.