Sterk onderzoek Zuidoost-Azië

Taiwan en Zuid-Korea hebben de afgelopen paar jaar van alle landen ter wereld hun investeringen in onderzoek en ontwikkeling (r&d) het meest opgevoerd. Daarentegen bestaat er geen bewijs dat Chinese of Indiase ondernemingen substantieel in r&d investeren.

Dat staat in de pas verschenen r&d Scoreboard 2005, een uitgave van het Britse ministerie van Handel en Industrie. Zuid-Korea spant de kroon met een toename van 40 procent in het afgelopen jaar, een tempo dat geen enkel ander land evenaart, en staat daarmee bijna op de zevende plaats op de wereldranglijst.

De sectoren waarin wereldwijd het meest aan r&d wordt gedaan zijn in volgorde van hoeveelheid geld farmaceutica, auto's en IT-hardware. De groei bij de r&d-uitgaven in de farmaceutica was vorig jaar 10 procent, bij auto's 7 procent, waarvan overigens 70 procent voor rekening kwam van vijf autofabrikanten. Van die vijf was het Zuid-Koreaanse Hyundai de snelste stijger, het verdubbelde zijn uitgaven voor r&d vorig jaar.

De Verenigde Staten en Europa delen de top-15 grootste investeerders in r&d. Beide tellen zes ondernemingen in deze ranglijst, waarbij het Duitse autoconcern DaimlerChrysler met 6,44 miljard euro aan uitgaven voor r&d de wereldranglijst aanvoert, en Japan met drie ondernemingen op de derde plaats staat. Worden de uitgaven voor r&d uitgedrukt in procenten van de omzet dan is de Amerikaanse positie sterker met elf ondernemingen in de top-15.

De belangrijke r&d-landen hebben uiteenlopende specialisaties. Zo zijn de VS sterk in IT-hardware en IT-software en in farmaceutica, is Japan sterk in auto's en elektronica, en Zwitserland in farmaceutica. Duitsland en Japan zijn r&d-specialisten, zij hebben twee keer zoveel ondernemingen in de mondiale r&d-top-1000 als in de algemene top-500 van de Financial Times staan. Het aandeel van de VS is in beide ranglijsten even groot.

Wat betreft patenten waarschuwt de studie het aantal als een maatstaf te zien voor de innovatieve prestaties van een land. Er zijn verder maar weinig ondernemingen die een consistent hoger aantal patenten hebben dan het gemiddelde in hun sector. Deze ondernemingen zijn het Japanse Honda, Canon en Seiko Epson en het Amerikaanse Pfizer.

De studie waarschuwt verder om de uitgaven voor r&d door ondernemingen niet als enige maatstaf te beschouwen voor innovatie. Het gaat daarbij om veel meer, zoals merken, kundigheden van personeel, investeringen in kapitaalgoederen, wijze van organisatie en dergelijke.