Señora Kirchner wint

De verkiezingen van afgelopen weekeinde in Argentinië waren een plebisciet over het functioneren van de president. Hij zette zijn vrouw in als belangrijkste bondgenoot.

Dankzij een royale overwinning van zijn echtgenote Cristina bij de senaatsverkiezingen heeft de Argentijnse president Néstor Kirchner gisteren zijn machtsbasis aanmerkelijk verstevigd.

Ruim 26 miljoen Argentijnen moesten gisteren nieuwe senatoren, parlementariërs en lokale afgevaardigden kiezen. De gang naar de stembus was door president Kirchner vooraf uitgeroepen tot een plebisciet over zijn eigen functioneren. Voor de belangrijkste functie, die van senator namens de provincie Buenos Aires waar bijna 40 procent van het electoraat woont, streed namens zijn politieke fractie zijn 52-jarige echtgenote Cristina Fernández de Kirchner. Zij behaalde zo'n 46 procent van de stemmen, ruim dubbel zo veel als haar belangrijkste rivaal.

De verkiezingen in Argentinië waren door de twee machtigste mannen van het land, Kirchner en zijn voorganger, partijgenoot en tegenwoordig grote concurrent Eduardo Duhalde, omgetoverd tot een strijd tussen hun beider echtgenotes. Cristina's belangrijkste tegenstrever was de vrouw van Duhalde, de 59-jarige Hilde `Chiche' Duhalde. Heel Argentinië hing al maanden vol met affiches van de twee vrouwen. De partijgenoten streden om de macht in de enige partij van betekenis in het land, de peronistische partij. Want wie in die partij aan de touwtjes trekt, heeft het in het 38 miljoen inwoners tellende land voor het zeggen. Chiche Duhalde haalde nog geen 20 procent van de stemmen.

De verkiezingen waarin 24 senaatszetels (eenderde van het totaal), 127 parlementszetels (de helft van het totaal), burgemeesters, provinciale en gemeentelijke afgevaardigden werden gekozen, waren belangrijk omdat Kirchner in 2003 aan de macht kwam zonder een beslissende tweede ronde in de presidentsverkiezingen. Hij werd toen tweede met 22 procent van de stemmen en won nadat zijn tegenstrever en oud-president Carlos Menem zich terugtrok omdat hij volgens alle peilingen toch uiteindelijk niet zou winnen. Er bleef hierdoor twijfel bestaan over het mandaat van Kirchner.

Onder het bewind van Kirchner heeft Argentinië een opmerkelijk economisch herstel geboekt. De groeicijfers bedragen vooral door successen in de landbouw jaarlijks gemiddeld 8 procent. Een groot deel van de buitenlandse schuld is gesaneerd. Alleen de inflatie begint zorgen te baren. Dit jaar is de geldontwaarding zo'n 12 procent.

Om de verkiezingen van gisteren te winnen, had Kirchner veel van zijn naaste medewerkers en vrienden ingezet. Behalve zijn vrouw streed bijvoorbeeld ook zijn zus Alicia – tot voor kort minister van Sociale Zaken – namens Patagonië om een zetel in de senaat. Ze won. Ook de ministers Bielsa (Buitenlandse Zaken) en Pampuro (Defensie) slaagden er in om een zetel in het parlement te behalen.

De 55-jarige president heeft vannacht niet publiekelijk gereageerd op de behaalde successen. De verwachting is dat op grond van de nu behaalde verkiezingsoverwinning Kirchner binnenkort bekend zal maken dat hij in 2007 zal proberen voor een tweede termijn van vier jaar president van Argentinië te worden. Maar waarnemers houden er ook rekening mee dat zijn echtgenote Cristina – wier grote politieke voorbeeld de Amerikaanse voormalige presidentsvrouw en huidige senator Hillary Clinton is – zich in 2007 kandidaat stelt voor het presidentschap.

In de verkiezingen van gisteren is eveneens duidelijk geworden wie de belangrijkste leider van de oppositie wordt. De zakenman en voorzitter van de voetbalclub Boca Juniors, Mauricio Macri, won met een centrumrechtse politieke partij de meeste stemmen voor zetels in het parlement namens de hoofdstad Buenos Aires. Macri, zo is de verwachting, zal in 2007 ook kandidaat zijn voor het presidentschap.