Publiek inspireert Nadal tot inhaalrace

Rafael Nadal heeft het Masters-toernooi van Madrid op zijn naam gebracht. De 19-jarige tennisser uit Spanje besliste gisteren het duel met opponent Ivan Ljubicic na vijf sets in zijn voordeel: 3-6, 2-6, 6-3, 6-4 en 7-6.

De Kroaat nam een comfortabel ogende voorsprong van twee sets, en leek Nadal in zijn greep te hebben, maar de nummer twee van de wereld liet zich oppeppen door 10.000 uitzinnige landgenoten op de tribunes, en vocht zich op heroïsche wijze terug in de wedstrijd. Hij won daarna drie sets op rij en daarmee de wedstrijd.

De tiener uit Mallorca behaalde met `Madrid' de vierde toernooizege in een zogeheten Masters dit jaar. Eerder won hij in Monte Carlo, Rome en Montréal. Het was in totaal Nadals elfde zege van het seizoen, en hij is daarmee op gelijke hoogte gekomen met de Zwitserse nummer één van de wereld, Roger Federer.

Ljubicic zette Nadal vanaf het begin onder druk. De Spanjaard, zaterdag in de halve eindstrijd te sterk voor de Amerikaan Robby Ginepri (7-5 en 7-6), stond bijna vastgenageld op de baseline. Hij vond geen antwoord op de harde service, diepe forehands en plotselinge dropshots van Ljubicic, de nummer twaalf van de wereld, die zestien wedstrijden op rij had gewonnen.

Pas in het derde bedrijf vond de publiekslieveling de weg omhoog en lukte het hem zijn tegenstander pijn te doen. In de vierde set gooide Nadal, luid aangemoedigd door het publiek, alle remmen los. Hij leverde een paar onmogelijke ballen af en dwong een vijfde set af. Die ging gelijk op tot de tiebreak. Daarin was Rafa net even iets scherper.

,,Ik heb deze wedstrijd kunnen winnen dankzij de steun van de supporters'', sprak de winnaar na afloop. ,,Zij zorgden ervoor dat ik me uit een bijna geslagen positie kon terugvechten.''

Lindsay Davenport heeft de eerste plaats op de wereldranglijst heroverd. Na haar zege bij het toernooi in Zürich, gisteren ten koste van de lokale favoriete Patty Schnyder (7-6 en 6-3), steeg de Amerikaanse tennisster van de derde naar de eerste plaats. Lijstaanvoerster Maria Sjarapova zakte terug naar de derde positie. De Russin kwam afgelopen week niet in actie. Davenport heeft nu 4.820 punten. Kim Clijsters, vorige maand winnares van de US Open, bezet de tweede plaats met 4.467 punten, vóór Sjarapova (4.419).

Michaëlla Krajicek, Nederlands bestgeklasseerde prof, handhaafde zich op de 68ste plaats.