Paté met paddestoelen

Maak deze lichte paté, die niet in de oven wordt gebakken, een dag voor dat hij zal worden opgegeten, zodat de paté de tijd heeft gekregen om stijf te worden en maximaal op smaak is.

Bij de bereiding wordt geen gebruik gemaakt van de gebruikelijke plakjes spek waarmee de vorm wordt bekleed. In plaats van spek wordt de vorm voorzien van een laag huishoudfolie waaraan de paté in een later stadium uit de vorm wordt getild. Bekleed de binnenkanten en bodem van een cakevorm, bij voorkeur met een anti-aanbak laag, met een groot stuk huishoudfolie dat ruim over de rand van de vorm valt. Borstel de paddestoelen schoon. Verwijder bij de shii-take de taaie steeltjes. Snijd de hoedjes in kleine stukjes. Verhit de boter in een koekenpan en bak deze stukjes in een paar minuten knapperig. Schep ze uit de pan in een kom en strooi er een beetje zout en peper op. Maak de kipfilets schoon en snijd ze in blokjes. Breng de bouillon aan de kook en kook de stukjes kip op een matig vuur in ongeveer 8 minuten door en door gaar. Laat de stukjes kip uitlekken en afkoelen. Zeef de bouillon. Gebruik de bouillon voor een soep of drink de bouillon voorzien van een kleine scheutje Japanse sojasaus en enkele dunne ringen prei op. Verwijder de vetrand van de ham. Snijd de ham in grove stukken. Pureer de stukjes kip en de ham in een keukenmachine. Schep het vleesmengsel in een kom. Leg de blaadjes gelatine in een kom met een royale hoeveelheid water en laat ze ten minste 10 minuten weken. Verwarm enkele lepels room. Knijp de gelatineblaadjes uit en los ze op in de warme room die niet mag koken. Roer eerst de gelatine-room en dan de rest van de room, de mosterd, peterselie en zout en peper naar smaak door het vleesmengsel. Schep de helft van dit mengsel in de cakevorm. Leg de stukjes paddestoel op deze laag. Schep de rest van het vleesmengsel in de vorm en druk aan. Sla de overhangende folie terug over de vorm. Zet de afgedekte paté ongeveer 12 uur in de koelkast. Til de paté uit de vorm. Verwijder de folie en snijd de paté in plakken.

Morgen: tofu in kokossaus.