Nieuwe uitbraak vogelgriep Rusland

In de regio Tambov, vierhonderd kilometer ten zuidoosten van Moskou, hebben de Russische autoriteiten een nieuwe uitbraak van de dodelijke variant van het vogelgriepvirus gemeld. Twaalf kippen die donderdag in het dorpje Joerjevits dood werden gevonden, blijken besmet. Het dorpje is in quarantaine, 34 eenden en 36 kippen zijn geslacht.

Vorige week bevestigden de autoriteiten al een uitbraak bij het stadje Toela, tweehonderd kilometer onder Moskou, en in de regio Tsjelabinsk in de zuidelijke Oeral. Het is nog niet duidelijk of de dood van 59 kippen in de regio Altai en massale sterfte onder trekvogels in het zuidelijke Stavropol en Rostov-aan-de-Don te wijten zijn aan vogelgriep. Deze plaatsen liggen ook op de migratieroute van Siberische trekvogels. In West-Siberië waren afgelopen zomer al meldingen van het vogelgriepvirus.

De Europese Unie overweegt een verbod uit te vaardigen op de import van alle wilde vogels, wegens het toegenomen gevaar van vogelgriep. Het Britse EU-voorzitterschap heeft hierom gevraagd nadat een geïmporteerde papegaai in een quarantainecentrum in Groot-Brittannië was gestorven aan de ook voor mensen gevaarlijke variant H5N1, die in Azië tot nu toe aan meer dan zestig mensen het leven heeft gekost.

Volgens een woordvoerder van de Europese Commissie komt het Permanente Comité voor de Voedselketen en Diergezondheid, waarin alle EU-lidstaten zitting hebben, morgen bijeen om over een importverbod voor wilde vogels te praten. De papegaai die in Groot-Brittannië dit weekeinde aan de ziekte overleed, was afkomstig uit Suriname.

Omdat de papegaai in quarantaine is gestorven, is Groot-Brittannië nog steeds vogelgriepvrij. Het dier was half september gearriveerd op vliegveld Heathrow en maakte deel uit van een lading van 148 vogels uit Suriname. Volgens de regels gingen de vogels direct in quarantaine. Op dezelfde locatie zaten al ruim 200 vogels uit Taiwan.

De bewuste papegaai werd bij aankomst onderzocht, maar toen werd het virus niet aangetroffen. De incubatietijd voor vogelgriep is ongeveer een week. Alle nog levende vogels van de bewuste quarantainelocatie zijn inmiddels afgemaakt. De dierverzorgers in het quarantainecentrum slikken uit voorzorg virusremmers.

De Europese Commissie wilde eerder geen algemeen verbod op de import van wilde vogels instellen, omdat daardoor de zwarte markt voor wilde vogels zou worden gestimuleerd. De handel in exotische vogels binnen de Europese Unie omvat volgens deskundigen twee miljoen exemplaren per jaar.

Op de website van de International Society for Infectious Diseases merkt de moderator op dat zo'n verbod alleen zin heeft als tegelijkertijd de omvangrijke smokkel van wilde vogels wordt aangepakt, die na een importverbod ,,naar verwachting nog zal toenemen''.

Intussen heeft de vogelgriep zich uitgebreid naar Kroatië, zo hebben lokale veterinaire autoriteiten aan Brussel gemeld. Bij wilde zwanen in het dorp Zdenci is het virus H5 gevonden. Het is nog niet duidelijk of het ook om de variant H5N1 gaat. De zwanen waren dood aangetroffen in de buurt van een meer waar onlangs zo'n 1.500 wilde zwanen waren aangekomen.

Afgelopen zaterdag werd in Zweden een dode eend met vogelgriep gevonden. Onderzoek wees uit dat het niet om H5N1 gaat. Volgens de Zweedse autoriteiten is het normaal dat eenden in deze tijd van het jaar vogelgriep hebben.

De Voedsel- en Landbouworganisatie van de Verenigde Naties (FAO) kondigde vanmorgen aan in Indonesië de vogelgriep ,,bij de bron'' te gaan bestrijden. Daarbij zal ,,van huis tot huis'' naar zieke dieren worden gezocht, aldus de FAO in een communiqué.

WWW.NRC.NL dossier vogelgriep