Nieuwe formule voor Belgisch Canvas

De Belgische publieke televisiezender Canvas heeft vanaf vandaag een nieuwe formule en vormgeving. Het is de eerste verbouwing van de zender sinds de naamsverandering van TV2 tot Canvas in 1997. ,,Toch wordt het geen radicale vernieuwing'', zei netmanager Bart de Poot bij een persconferentie over de plannen. ,,Canvas heeft de voorbije jaren zijn waarde bewezen. Het is nu de bedoeling om die kwaliteiten bij een breder publiek bekend te maken.''

Canvas gaat in de nieuwe opzet meer programma's uitzenden voor kijkers de `actieve ontdekkers' - die via de televisie kennis willen opdoen, op zoek zijn naar opinie of de wereld willen ontdekken. Netmanager De Poot mikt op het soort televisie-consumenten dat ,,een bijzondere reis'' wil maken. ,,Niet gewoon naar de kust of een dagje Ardennen, maar een tocht naar Santiago de Compostela of naar de Scandinavische fjorden.''

Canvas heeft bij de Belgische publieke omroep de taak de televisiekijker te bedienen die op zoek is naar intellectuele meerwaarde of naar individuele zelfontplooiing. Het breder geprogrammeerde eerste net, Een genaamd, is er voor de gezinskijker die gewoon ontspannen voor de tv wil zitten. Gezamelijk hebben deze zenders een marktaandeel van ruim 40 procent, meer dan de drie Nederlandse publieke zenders samen. De Belgische publieke omroep beschikt daarbij over een fors kleiner budget dan de Nederlandse: 370 miljoen tegen 670 miljoen euro.

Het belangrijkste nieuwe programma voor de Belgische kijker is het dagelijkse Terzake laat, een opiniërend discussieprogramma. Voor de Nederlandse kijkers van detectives op de zaterdag- en woensdagavond komen er nieuwe reeksen van Inspector Lynley, Dalziel & Pascoe en Silent Witness.

De Belgische publieke omroep maakte verder bekend dat het in 2007 wil beginnen met een digitaal sportkanaal. De omroep kan op zijn twee zenders lang niet alles uitzenden waar het de tv-rechten voor heeft en zou ook meer willen doen met de `kleine' sporten. De Belgen hadden al plannen voor een digitale culturele zender, die volgend jaar moet beginnen. De omroep is momenteel bezig om de financiering van de digitale plannen, geschat op 200 miljoen euro, rond te krijgen.