Mittal koopt grote staalproducent in Oekraïne

Mittal Steel, de grootste staalproducent ter wereld, heeft vandaag tijdens een veiling van staalfabriek Krivorizjstal in Oekraïne met 24,2 miljard gryvna (4 miljard euro) het hoogste bod uitgebracht. De Oekraïense regering had besloten Krivorizjstal opnieuw te verkopen nadat de rechter eerdere privatisering van het bedrijf illegaal had verklaard. De veiling wordt door investeerders gezien als een lakmoesproef voor president Viktor Joesjtsjenko en zijn regering die hebben beloofd zich sterk te maken voor transparantie en vrijemarktwerking. De veiling viel veel hoger uit dan was verwacht. Analisten hadden gerekend dat de staat ongeveer 2,4 miljard euro zou incasseren. Onder het bewind van de vorige president, Leonid Koetsjma, kreeg Kiev in 2004 niet meer dan 670 miljoen euro voor het staalconcern; de schoonzoon van de president werd toen een van de twee nieuwe eigenaren.