Maier wint reuzenslalom

Hermann Maier voorkwam gisteren de derde zege op rij van de Amerikaan Bode Miller bij de seizoensopening van de skiërs in het Oostenrijkse wintersportoord Sölden. De favoriet van het thuispubliek kwam in de tweede run van de reuzenslalom vanuit een bijna kansloze positie. Maier maakte een achterstand van 72-honderdste goed.

De winst van Maier kwam op verrassende wijze tot stand. Miller domineerde de eerste run, die hij met een grote marge op zijn concurrenten afsloot. Benjamin Raich gaf als nummer twee al viertiende van een tel toe. Maier kwam niet verder dan de vijfde plaats en leek na de doorkomst van Miller bij het eerste meetpunt van de tweede manche helemaal kansloos voor de eindoverwinning. De achterstand was toen opgelopen tot bijna een seconde.

The Herminator, bleek op het onderste deel van de onvoorspelbare Rettenbach echter ongekend snel. Miller, die last had van het slechte zicht, verspeelde door enkele foutjes veel tijd. ,,Ik zag weinig en onder deze omstandigheden moet ik toch tevreden zijn met de tweede plaats. Het had ook de vijfde plaats kunnen zijn'', zei de Amerikaan, die wat later dan bedoeling was op de piste in Oostenrijk arriveerde. Miller bleef wat langer in de Verenigde Staten om zijn broer Chelone bij te staan. Die raakte onlangs gewond bij een motorongeluk. Maier: ,,Iedereen in Sölden had het maar over Miller, over de `Koning van Sölden'. Mijn laatste zege hier dateerde van vijf jaar geleden. Voor mij is dit een mirakel.'' Miller was niet eens teleurgesteld over zijn gemiste kans. ,,Het verschil met Maier is miniem. In het onderste deel voel ik de snelheid verdwijnen. Ik heb toen ook niet meer het maximale gegeven'', zei de tweevoudig wereldkampioen en winnaar van de algemene wereldbeker vorig seizoen.

Pagina 15 Nader bekeken