Leren van Madrid

Kamerleden bezochten de vliegvelden van Parijs en Madrid, om te leren.

Het jaarlijkse uitje van de vaste Kamercommissie voor Justitie zit er weer op. Vijf Kamerleden en hun griffier deden afgelopen week de vliegvelden van Parijs en Madrid aan om zich bij te laten praten over de veiligheidsmaatregelen aldaar.

De leden Visser (VVD), Straub (PvdA) en de CDA'ers De Pater, Van Fessem en Van Haersma Buma vlogen afgelopen woensdag naar Madrid om na anderhalve dag door te reizen naar Parijs. Een directe aanleiding voor de reis was er niet, maar in de Kamer is er vaak discussie over Schiphol. Zo werd er na een grote diamantroof gesteggeld over de verdeling van bevoegdheden, en staat de luchthaven vaak op de Kameragenda als het gaat om bolletjesslikkers, migranten en terrorisme.

De Kamerleden constateerden dat het helemaal zo gek nog niet gaat in Nederland. Waar de controles op Schiphol bijvoorbeeld allemaal in handen zijn van de Koninklijke Marechaussee, lopen in Madrid en Parijs de lokale, nationale en de luchthavenpolitie elkaar soms danig voor de voeten. Zo mag in Spanje de politie passagiers aan de grens wel fouilleren, maar moet de Guardia Civil eraan te pas komen als er ook een tas onderzocht moet worden.

Maar minpuntjes zijn er ook voor Schiphol, vertellen Visser en Van Haersma Buma. Visser: ,,In Madrid is er met de komst van de nieuwe terminal een 100-procents-controle op bagage en staan ze bij risicovluchten al aan de slurf te controleren, dus nog voor de grens.'' Van Haersma Buma: ,,Het cameratoezicht in Madrid is fantastisch. Er hangen 4.000 camera's die allemaal vanuit een ruimte worden bediend en waar iedereen, dus ook het onderhoudspersoneel, naar kan kijken.'' Daar kan Nederland nog wat van leren, vinden zij.

Tot directe Kamervragen of een debat zal het uitje niet leiden. Visser: ,,Maar het is altijd goed om te zien hoe het elders geregeld is, dat kan in latere debatten van pas komen.''

Bijdragen: Egbert Kalse en Mark Kranenburg