Lepels om van te smullen

Het kwetsbaarst lijken die van mandarijnenschil, of misschien die van papier. De lepels op de kleine tentoonstelling Hoezo lepels? in Museum Boijmans Van Beuningen zijn gemaakt van de meest uiteenlopende materialen. De kern wordt gevormd door de tachtig lepels die in 2002 werden gemaakt door professionele vormgevers en studenten op verzoek van Galerie Ra voor de tentoonstelling Lepels/spoons. Op uitnodiging van Boijmans hebben de eigenaar van Galerie Ra, Paul Derrez en beeldend kunstenaar Lam de Wolf die ontwerpen nu aangevuld met stukken uit Museum Boijmans en in een nieuwe context geplaatst in een van de vijf vitrines.

En zo liggen de oude houten boterkrullen bij de houten tweelinglepels van Janke IJff en zien we doffe Romeinse bodemvondsten naast een glanzende zilveren Friese lepel uit de 18de eeuw. Sommige lepels zijn van een etherische schoonheid, zoals de zilveren eierschalen van Caroline de Rijcke en de lepels zonder steel van zilver en parelmoer van Marian Hosking.

Maar de meeste ontwerpen dragen een boodschap uit, zijn gewoon grappig of ingenieus ontworpen. Ze zijn maar zelden geschikt om van te eten. Maar na het zien van deze tentoonstelling kijk je voorgoed met andere ogen naar dit voorheen zo alledaagse gebruiksvoorwerp.

Tentoonstelling: Hoezo Lepels? Boijmans Van Beuningen, Rotterdam. Te zien t/m 15/1. Inl 010-4419475 of www.boijmans.rotterdam.nl.

    • Marion van Eeuwen