Lekker inhaken met TV Oranje

De nieuwe digitale zender TV Oranje toont 24 uur per dag muziek van eigen bodem. Voor de liefhebber van smartlappen, maar ook van Hollandse metal.

Dennie Christian, Vader Abraham en Corry Konings: jarenlang was de fine fleur van het Nederlandstalige lied niet van de buis te branden. Maar bij de publieke omroepen en hun commerciële collega's is tegenwoordig nauwelijks meer ruimte voor Hollandse artiesten. Programma's als Op Volle toeren, Nederland Muziekland en NCRV's Los Vast (radio) zijn verdwenen. Alleen de Tros zendt af en toe het Tros Muziekfeest uit, waarin liedjes over regenbogen en rode rozen nog uit volle borst mogen worden meegezongen.

Onbegrijpelijk dat ze in Hilversum de Nederlandse muziek zo links laten liggen, vindt Gerard Ardesch. Hij is een van de oprichters van TV Oranje, een digitale zender die deze maand begon met het uitzenden van videoclips van Nederlandse artiesten. 24 Uur per dag zijn op TV Oranje de hits van Jan Smit en Frans Bauer te zien. Maar ook minder bekende artiesten komen aan bod. ,,Iedereen mag zijn eigen clip inzenden'', staat er te lezen op de website van de televisiezender, www.tvoranje.nl. Dat hebben ze geweten. Inmiddels is er een database van drieduizend verschillende clips en wekelijks komen er tweehonderd bij.

Er komt een hoop rotzooi binnen in Steenwijk, de Overijsselse bakermat van TV Oranje. Vandaar dat een ballotagecommissie de bruikbare videoclips selecteert. Ardesch grijpt de afstandsbediening om een paar minuten van zijn nieuwe zender te laten zien. Vier Indonesische heren van middelbare leeftijd staan in een oer-Hollandse achtertuin, allemaal voorzien van gitaren zonder snoeren. De edele kunst van het playbacken heeft het gezelschap nog niet helemaal onder de knie, maar dat maakt op TV Oranje niet uit. ,,Het belangrijkste is dat het geluid goed is'', zegt Ardesch. De volgende clip is bekender. Frans Bauer rijdt al zingend in een jeep door Zuid-Afrika. ,,Dat ziet er een stuk professioneler uit, of niet? Deze clip wordt zelfs op TMF vertoond.''

Dat TV Oranje in het noordoosten van Nederland van start gaat, is geen toeval. In Drenthe en Overijssel houden ze van Nederlandse muziek, weet Ardesch. ,,We hebben hier al jaren grote piratenfestivals, die duizenden mensen trekken. Afgelopen zomer zat het Heracles-stadion in Almelo vol met negenduizend piratenfans.''

Niet alleen regionale grootheden als Jannes en Henk Wijngaard zijn populair, ook Jan Smit uit Volendam en Frans Bauer uit het Brabantse Fijnaart doen het goed in Noord-Nederland. En vergeet Thomas Berge niet, een vijftienjarige zanger uit Haaksbergen die eigenlijk Chiel Ottink heet. Zijn kartonnen replica staat prominent opgesteld in het hoofdkantoor van TV Oranje. ,,Thomas wordt de nieuwe Jan Smit'', zegt Ardesch. ,,En hij heeft de baard al in de keel gehad.''

TV Oranje is nu te bekijken door alle gebruikers van een digitaal kabelpakket van @Home - ongeveer 90.000 mensen. Binnenkort komt de zender ook in Casema's digitale pakket en kan een groot gedeelte van de Randstad meekijken. ,,Wanneer precies is nog niet bekend'', zegt Ardesch' zakenpartner Jur Bron. Hij zat vroeger `in de kabel'. Dat komt goed van pas bij TV Oranje. De onderhandelingen met UPC verlopen wat moeizaam, maar CAI Westland is al overstag. ,,En waarschijnlijk tekenen we ook een contract met een Zeeuwse kabelleverancier'', zegt Bron.

Op kijkcijfers en doelgroepen hoeft TV Oranje niet te letten, zegt Ardesch. ,,We hoeven geen adverteerders tevreden te houden. Kabelmaatschappijen betalen ons geld om TV Oranje te mogen aanbieden aan digitale abonnees, wij betalen de artiesten vanwege het auteursrecht.''

De opzet van de nieuwe Nederlandse zender is anders dan die van TMF NL. Dat digitale popkanaal zendt clips uit van nieuwe Nederlandse groepen, die op het gewone TMF niet of nauwelijks aan bod komen.

Bijna had TV Oranje een publieke concurrent gehad. Chiel Montagne, de besnorde presentator van Op Volle Toeren, deed vorig jaar nog een poging om een eigen omroep op te richten. Maar de MON (Montagne Omroep Nederland) sprokkelde te weinig leden bij elkaar en is nu opgeheven.

TV Oranje draait voorlopig alleen clips. Van een echte programmering is nog geen sprake, hoewel Ardesch' oud-collega Krijn Torringa misschien een programma gaat presenteren. Maar denk niet dat het alleen maar inhaken en meezingen is op TV Oranje. Clips van vaderlandse rock- en metalbands zijn welkom en in Steenwijk zijn ze ook hard op zoek naar Nederlandse jazz. ,,Dat is meer mijn persoonlijke smaak. Maar de uitzendrechten voor North Sea Jazz berusten jammer genoeg bij de NPS'', verzucht Bron. Klassieke muziek van eigen bodem is ook lastig te vinden. Vandaar dat wordt gedacht aan een productie in samenwerking met het Gelders Orkest. Ook een idee: een kindermusical op basis van de oude jeugdserie Okkie Trooi. Het kan allemaal op TV Oranje.

Ardesch: ,,Voorlopig blijven we overdag redelijk middle of the road en kunnen we misschien later op de avond programmeren voor specifieke doelgroepen. Een heavy metal-programma in de late avond of de vroege ochtend, dat zou een mogelijkheid zijn.''

    • Marc Hijink