Landbouw blijft bij WTO struikelblok

De druk op EU en VS om snel vooruitgang te boeken in de Doha-ronde van de Wereldhandelsorganisatie (WTO) is dit weekeinde hoog opgelopen. De gesprekken dreigen vast te lopen op het landbouwdossier.

Volgens WTO-topman Pascal Lamy is ,,snel resultaat nodig'' om een kans op succes te behouden op de ministersconferentie van Hongkong. Handelsminister John Tsang van Hongkong, waar WTO-handelsministers in december belangrijke besluiten moeten nemen, sprak al van een ,,crisis''. De impasse over landbouw kan volgens hem ,,het hele project doen ontsporen''. Volgens Tsang, die zijn uitspraken deed in het zakenblad Financial Times, moet de EU meer concessies doen bij landbouw. ,,We weten allemaal dat landbouw de sleutel is.''

Volgens WTO-topman Lamy liggen de EU en de VS nog te ver uit elkaar om te kunnen hopen op vooruitgang in de huidige, zogenoemde Doha-ronde van handelsbesprekingen. ,,We hebben vooruitgang gezien op het gebied van landbouw, maar de posities bij het openen van markttoegang liggen nog te ver uiteen'', zo zei Lamy in een videoconferentie op een Wereldbank-seminar in Helsinki.

De verwachting in Brussel is dat eurocommissaris Mandelson (Handel) deze week een verdergaand aanbod voor vermindering van handelsverstorende subsidies aan boeren op tafel zal leggen. Eerder deze maand bood hij een vermindering met 70 procent aan. Dat zou neerkomen op vermindering van importbescherming met zo'n 25 procent. Het EU-aanbod was een antwoord op een eerder aanbod van de VS.

De druk op de EU om een verdere marktopening te maken is de afgelopen week toegenomen. Tegelijkertijd staat Mandelson onder zware Franse druk om geen verdere concessies te doen. Mandelson was afgelopen week in Parijs om de Franse premier De Villepin te verzekeren dat hij zijn onderhandelingsmandaat niet te buiten gaat. Volgens Mandelson blijft hij binnen het EU-akkoord van 2003 over hervorming van het gemeenschappelijk Europees landbouwbeleid.

Ook Wereldbank-president Paul Wolfowitz pleitte dit weekeinde in Helsinki voor meer concessies op landbouwgebied. Volgens Wolfowitz moeten de VS de subsidies voor landbouw verder verminderen en moet de EU haar markt voor landbouwproducten verder openen. Hij noemde de bedragen die de EU, de VS en Japan uitgeven voor de bescherming van hun landbouw ,,schandalig''. Handel is volgens hem voor ontwikkelingslanden nog belangrijker dan hulp. ,,Veel hangt af van vooruitgang in Hongkong'', aldus Wolfowitz.