`Kort geding om herkeuringen'

Uitkeringsinstantie UWV moet nog deze week stoppen met de herkeuring van WAO'ers. Anders spant de stichting Collectieve Rechtsvordering (CORV) een kort geding aan om stopzetting te eisen.

De directe aanleiding voor de eis is de interne vertrouwenscrisis binnen UWV. ,,Het is absoluut onverantwoord dat UWV onder deze omstandigheden doorgaat met de herkeuringen'', schreef CORV gisteren.

In een vertrouwelijk rapport van UWV zeggen verzekeringsartsen en arbeidsdeskundigen dat er grote verschillen te zien zijn in de uitkomsten van de keuringen per UWV-vestiging en zelfs per arts.

,,Dat is willekeur, dat kan echt niet'', zegt advocaat Wout van Veen, die gisteren namens CORV de uitkeringsinstantie UWV sommeerde de herkeuring van 325.000 WAO'ers stop te zetten. Bij de herkeuringen, die vorig jaar oktober begonnen zijn, blijkt dat de helft van de gekeurden zijn WAO-uitkering geheel of gedeeltelijk kwijtraakt. Het kabinet ging er eerder van uit dat slechts een kwart van de gekeurden zijn uitkering kwijt zou raken.

De stichting vindt de herkeuringsoperatie om meerdere redenen onrechtmatig, en riep vorige week WAO'ers op voor een gezamenlijke procedure tegen UWV. Sindsdien hebben zich 1.500 WAO'ers gemeld. Volgens advocaat Van Veen reageren ook veel artsen en arbeidsdeskundigen van binnen UWV. ,,Ze vragen ons om die hele operatie te stoppen. Ze vinden dat het veel te snel gebeurt. Dit leidt tot subjectieve en niet-toetsbare oordelen.''

Deze willekeur is voor CDA-kamerlid Gerda Verburg aanleiding om minister De Geus (Sociale Zaken, CDA) aanstaande woensdag om opheldering te vragen. ,,Ik sta aan de kant van de cliënten'', zegt Verburg. ,,Het mag niet zo zijn dat een uitkeringsgerechtigde anders behandeld wordt omdat hij in een andere regio woont.''

De oorzaak van de subjectiviteit van de beoordeling is volgens de artsen en arbeidsdeskundigen de leiding van UWV, die alleen geïnteresseerd is in de hoeveelheid en niet in de kwaliteit van de beoordelingen. ,,Het bestuur maakt kwantitatieve afspraken met de politiek die niet haalbaar zijn'' staat in het rapport.

Ook Verburg vindt het belangrijk dat de herkeuring vlot gebeurt. Vorige maand wilde zij nog van de minister weten of de einddatum van de operatie van 1 juli 2006 in gevaar kwam. ,,Maar het mag niet ten koste gaan van de menselijke maat, en van de kwaliteit.''