Kaczynski wint Poolse verkiezingen

Lech Kaczynski, de conservatieve burgemeester van Warschau, is gekozen tot nieuwe president van Polen, met de belofte dat hij de sociale zekerheid in Polen niet verder zal ondergraven.

Kaczynski, die tot enkele dagen geleden in de opiniepeilingen achterliep op rivaal Donald Tusk, kreeg gisteren tijdens een tweede verkiezingsronde ruim 55 procent van de stemmen. Vooral oudere en armere Polen lijken massaal naar de stembus te zijn gekomen, uit angst voor verdere economische hervormingen. Tusk werd de afgelopen maanden door Kaczynski afgeschilderd als een kille liberaal.

De winnaar zei gisteren dat Polen in 2010 mogelijk een referendum zal houden over invoering van de euro. Dat wordt door analisten gezien als een teken dat Polen minder vastberaden is om de Europese munt in te voeren. De Poolse zloty werd vanmorgen meteen zwakker.

Tijdens zijn campagne beloofde Kaczynski om af te rekenen met de volgens hem kwalijke invloed van de Poolse oud-communisten die, ondanks zestien jaar democratie en vrijheid, achter de schermen nog steeds aan de touwtjes zouden trekken. Gisteren sloeg hij al een meer verzoenende toon aan: ,,Het onrecht moet worden rechtgezet, maar wat Polen vooral nodig heeft is eensgezindheid.''

Vier weken geleden won Kaczynski's partij Recht en Rechtvaardigheid (PiS) ook de parlementsverkiezingen ten koste van Burgerplatform, de partij van Donald Tusk. De twee partijen willen een coalitie vormen, maar de presidentsverkiezingen stond soepel overleg in de weg. Kaczynski riep ,,mijn vrienden in Burgerplatform'' gisteren op om nu snel tot een akkoord te komen.

Tusk won twee weken geleden de eerste ronde van de presidentsverkiezingen, waar in totaal twaalf kandidaten aan meededen. Van de kiezers die bij die gelegenheid voor hem stemden bleek gisteren zo'n 7 procent te zijn overgelopen naar Kaczynski. Bovendien schaarde de radicale boerenleider Andrzej Lepper, die twee weken geleden als presidentskandidaat 15 procent van de stemmen kreeg, zich vorige week achter Kaczynski. Tachtig procent van de Lepper-stemmers heeft gisteren op Kaczynski gestemd. In het algemeen deed Tusk het beter in het westen van Polen en Kaczynski in het armere oosten. De opkomst bij de verkiezingen was 50 procent, ongeveer evenveel als bij de eerste ronde, twee weken geleden.

Polen heeft ongeveer 30 miljoen stemgerechtigden

Portret en achtergrond: pagina 5