India: opvang Pakistanen

De Indiase regering heeft voorgesteld om aan de Indiase zijde van de bestandslijn in het betwiste Kashmir kampen in te richten voor Pakistaanse slachtoffers van de aardbeving van 8 oktober. Het plan is een reactie op het voorstel van de Pakistaanse president Musharraf vorige week om de grens tijdelijk te openen zodat inwoners getroffen familieleden aan de andere kant kunnen helpen.

Beide landen eisen sinds hun ontstaan in 1947 de noordelijke deelstaat Kashmir op en voerden er tweemaal oorlog om. Pakistan heeft laten weten dat het plan verder besproken moet worden voordat het instemt en dat die gesprekken waarschijnlijk eind deze maand kunnen beginnen. Een woordvoerder van het Indiase ministerie van Buitenlandse Zaken zei zaterdag dat wat India betref vanaf dinsdag Pakistanen in drie kampen terechtkunnen voor medische verzorging, hulpgoederen en onderdak.

Tot voor kort was het ondenkbaar dat burgers de grens zouden oversteken. Sinds april bestaat er een busdienst die de hoofdsteden Muzaffarabad en Srinagar verbindt.

India ,,verwelkomde'' vorige week het voorstel van Musharraf om de bestandslijn op vijf punten te openen, maar hield een akkoord nog af, vooral uit vrees dat Pakistaanse islamitische terroristen, die een onafhankelijk Kashmir of een volledige inlijving bij Pakistan voorstaan, India zullen binnenkomen. Pakistans minister voor Informatie voerde gisteren de druk op India op om het voorstel te accepteren. ,,De bal ligt bij India'', zei hij. Volgens een woordvoerder van het Indiase ministerie van Buitenlandse Zaken zijn de twee voorstellen wat India betreft verenigbaar. Het is onduidelijk wanneer een besluit verwacht kan worden.

Het dodental van de beving is in Pakistan opgelopen tot meer dan 53.000.