Griekse kustwacht pikt 153 illegalen op

De Griekse marine heeft voor de kust van Kreta een boot opgebracht met één dode en 153 illegale immigranten aan boord. De Griekse marine, die dit vanmorgen bekendmaakte, sloot niet uit dat degene die om het leven is gekomen de kapitein was. Zijn doodsoorzaak was nog niet bekend.

De boot, een houten sloep van 22 meter lengte, had gisteravond een noodsignaal uitgezonden toen hij zich ten zuiden van Kreta bevond. Nadat de naam- en vlagloze boot naar de haven van Palaiokhóra op Kreta was begeleid, ontdekte de kustwacht dat een van de opvarenden was overleden. De passagiers, allen mannen, zeiden dat ze uit de Palestijnse gebieden kwamen en acht dagen geleden van land waren gegaan. In leeftijd zijn ze tussen de 18 en 35 jaaar, aldus de kustwacht.

De Italiaanse kustwacht heeft gisteren 25 illegale immigranten, onder wie zes vrouwen en een pasgeboren baby, opgepikt van een bootje dat op weg was naar het eiland Lampedusa, ten zuiden van Sicilië. Een vissersboot had de kustwacht gealarmeerd. Lampedusa geldt al jaren als gewilde bestemming voor Afrikanen die veelal door tussenkomst van mensensmokkelaars naar Europa proberen te komen. Begin deze maand stelden hulporganisaties de opvang van illegalen op Lampedusa aan de kaak.