Franse energie naar markt

De Franse staat gaat 15 procent van het nationale elektriciteitsbedrijf EdF privatiseren. Dat gebeurt geheel door uitgifte van nieuwe aandelen, waarvan 15 procent gereserveerd is voor de werknemers.

Dat heeft premier Dominique de Villepin vanochtend verklaard, in het bijzijn van de president-directeur van EdF, Pierre Gadonneix. Rond het middaguur was de verwachting dat minister van Financiën Breton vanmiddag het tijdschema van de aanstaande beursgang bekend zou maken.

De beursgang van EdF wordt een van de grootste financiële operaties die de Franse staat tot nu toe heeft ondernomen. EdF is een van de grootste elektriciteitsbedrijven in Europa, met mondiaal 42,1 miljoen klanten, waarvan 36,2 miljoen in Europa, en 160.000 werknemers. Behalve in Frankrijk heeft EdF elektriciteitsbedrijven in onder meer Groot-Brittannië, Duitsland, Italië en België. Een relatief hoog aandeel van tachtig procent van de energievoorziening van de EdF komt uit kerncentrales.

De waarde van het bedrijf wordt door analisten geschat op meer dan 60 miljard euro. De gedeeltelijke privatisering moet EdF volgens minister van Financiën Breton tussen 6 en 8 miljard euro opleveren.

De beursgang is volgens het bedrijf nodig om competitief te blijven op de geliberaliseerde energiemarkt. EdF had eind 2004 een schuldenlast van 19,7 miljard euro, en verwacht in 2005 2,6 miljard euro winst te maken. EdF, dat op alle terreinen van de energieproductie en -levering actief is, gaat de komende vijf jaar 40 miljard investeren in infrastructuur, kondigde Gadonneix vanmorgen aan.

Franse vakbonden hebben aangekondigd zich te verzetten tegen de privatisering. De afgelopen maanden legde de Franse regering een toenemende voorzichtigheid aan de dag in de voorbereiding van de beursgang van EdF. Villepin stelde extra voorwaarden, zoals een verhoging van investeringen van 26 miljard die EdF al had voorzien tot 2008. Ook zou zeker 20 miljard in Frankrijk moeten worden geïnvesteerd. Vanmorgen ondertekende EdF een contract met de staat waarin het bedrijf garanties biedt voor de publieke dienstverlening in de komende jaren.

Zo heeft EdF toegezegd de komende jaren grote prijsstijgingen te vermijden. De tarieven van EdF zijn nu relatief goedkoop vergeleken met andere leveranciers waarmee het bedrijf vanaf juli 2007 op een geheel open markt concurreert. Villepin zei vanmorgen de staat ,,controle moeten houden over EdF''.