Fiets van Leontien naast fiets van Joop

Leontien Zijlaard-Van Moorsel schonk haar racefiets aan sportmuseum Olympic Experience.

De fietsen van twee van de meest succesvolle Nederlandse wielrenners, Joop Zoetemelk en Leontien Zijlaard-van Moorsel, zijn sinds gisteren verenigd in de Olympic Experience, het net geopende sportmuseum in het Olympisch Stadion in Amsterdam. De oud-wielrenster leverde persoonlijk de fiets af waarop ze in 2004 olympisch goud won. Naast rekwisieten zijn sportvideo's te bekijken en is een Wall of Fame ingericht van alle Nederlandse gouden medaillewinnaars. Aan het stadion hangen fotobanieren van de vijf favoriete Nederlandse sportmomenten van Johan Cruijff.

Wat is het verschil tussen het gesloten sportmuseum Olympion en Olympic Experience?

Hans Lubberding, directeur Olympisch Stadion: ,,Het Olympion in Lelystad liep niet omdat de ligging ongunstig was. NOC*NSF en het Olympisch Stadion hebben toen het initiatief genomen voor een nieuw sportmuseum, op een gepaste locatie. We hebben een klein deel van de collectie van `Lelystad' overgenomen. Het meeste is opgeslagen en wordt gearchiveerd door de Stichting Sporterfgoed, onder leiding van onze curator en hoogleraar Sportgeschiedenis Theo Stevens. Het is de bedoeling dat deze instantie ook gaat onderzoeken waar zich in Nederland onbekend maar waardevol sporterfgoed bevindt. Als dat in kaart wordt gebracht, kunnen makkelijker tijdelijke exposities worden ingericht.''

Hoe bevielen de eerste dagen van de Olympic Experience?

,,De doelstelling is 15.000 mensen per jaar te ontvangen. In driehonderd openingsdagen betekent dat vijftig bezoekers per dag. Daar zitten we de eerste dagen boven. Vijftig per dag klinkt weinig, maar niet voor een nieuw museum over sport. Wij praten ook liever niet over een museum, want de Olympic Experience is niet te vergelijken met het Rijksmuseum of het Stedelijk. Dit is een permanente sportexpositie in een passende omgeving. Mensen beleven de tentoonstelling én het stadion.''

Wie is de volgende sporter die een topvijf van momenten gaat samenstellen?

,,Ik zie graag dat mijn initiatief een vervolg krijgt, maar Monumentenzorg denkt daar anders over. De banieren aan de voorzijde zouden het aangezicht van het Olympisch Stadion aantasten. Ik vind juist dat het stadion het verdient dat helden uit de Nederlandse sportgeschiedenis er op een chique manier worden vereerd. Het is mooi als sporters net die extra waardering voor elkaars prestatie uitspreken.''