Feyenoorders aan basis van zege RKC

Toen de Brabantse bierpompen in het Mandemakers Stadion wijd open gingen, reden de twee huurlingen van RKC in één auto terug naar Rotterdam. Gianni Zuiverloon en Benjamin de Ceulaer hoopten onderweg te kunnen zwaaien naar de spelersbus van Feyenoord, de club waar ze wel onder contract staan maar momenteel niet voetballen. Ze stonden gistermiddag aan de basis van de 2-1 zege op hun officiële werkgever.

De overwinning van de ploeg uit Waalwijk was voor Zuiverloon en De Ceulaer ook een persoonlijke triomf. Ze hadden zich in de kijker kunnen spelen en hopen na de winterstop weer in De Kuip te mogen voetballen bij ,,mijn Feyenoord'', zoals de Belgische aanvaller De Ceulaer het na afloop verwoordde. Zuiverloon, opgeleid als verdediger en opgebloeid als middenvelder, sprak in dit verband over ,,de club van mijn dromen''.

Bij RKC is het sinds jaar en dag een komen en gaan van huurlingen uit Rotterdam. Zuiverloon (18) en De Ceulaer (21) zijn de laatsten in een rij van tijdelijk afgedankte Feyenoord-voetballers. Ze worden nog te licht bevonden voor het grote werk en mogen dit seizoen op een lager niveau wedstrijdervaring opdoen – in de verwachting dat ze zo snel mogelijk kunnen terugkeren naar Feyenoord. Jeugdinternational Zuiverloon heeft intussen zijn schoolopleiding afgerond. De Ceulaer was al fullprof.

De verliezende trainer Erwin Koeman waarschuwde na afloop van het duel de winnende trainer Adrie Koster voor de terugkeer van de huurlingen tijdens de jaarwisseling. Beide coaches speelden een kwart eeuw geleden voor PSV en onderhouden een vriendschappelijke band. ,,Je hoort het wel tijdens de winterstop'', glunderde Koeman. ,,Ze kunnen hier beter nog een tijdje rijpen'', reageerde Koster. De spelers in kwestie willen graag terug naar Feyenoord, maar niet als reserve, dus spelen ze voorlopig liever in het basiselftal van RKC.

Zuiverloon en De Ceulaer deden in de negende speelronde niet onder voor hun oud-ploeggenoten. Ze zagen hoe sommige tegenstanders bij herhaling tekortschoten. De Zweed Alexander Östlund beging in blessuretijd weer een onnodige overtreding en luidde daarmee de tweede competitienederlaag van Feyenoord in. Uit de vrije trap van invaller Dominique van Dijk maakte RKC'er Vigilio Teixeira het winnende (frommel)doelpunt.

De boosdoener kreeg op de persconferentie de wind van voren van zijn coach. ,,Het zijn telkens terugkerende fouten'', sprak Koeman over Östlund. ,,Ik heb hem zo vaak gezegd dat je als verdediger met de aanvaller moet meelopen, dan kan er weinig gebeuren. Alleen in uiterste nood moet je een sliding maken.'' De Zweedse international wilde niet reageren op zijn zoveelste blunder. Hij is bij Feyenoord in anderhalf jaar uitgegroeid tot een foutenmaker eerste klas.

En toch krijgt Östlund van zijn trainer voorlopig het voordeel van de twijfel. Hij wordt nog niet uitgeleend, ook niet aan RKC, dat de verrassende vierde plaats met verve consolideerde. Na vijf opeenvolgende zeges en drie achtereenvolgende nederlagen was er tegen Feyenoord sprake van sportief eerherstel. Met drie schoten op de paal en een langdurig veldoverwicht was de thuisploeg de bovenliggende partij. Feyenoord stelde er slechts plaagstoten en een gelukkige gelijkmaker van Romeo Castelen in het laatste kwartier tegenover.

De openingstreffer van RKC was na een half uur spelen het hoogtepunt van de wedstrijd. Het effectvolle schot van Maarten Martens in de kruising van het Rotterdamse doel wordt zonder twijfel beloond met het predikaat `goal van de week'. De tweede uitblinker van Belgische afkomst had kort daarvoor al een paar gevaarlijke waarschuwingsschoten gelost met zijn fluwelen linkerbeen.

Martens en De Ceulaer waren bij vlagen ongrijpbaar voor de verdediging van Feyenoord, dat zich voor rust geen raad wist met het snelle positiespel van RKC. De spitsen Rick Hoogendorp en Hans van de Haar waren telkens aanspeelbaar en voedden de algemene opinie dat de defensie de achilleshiel van Feyenoord is. Na de pauze had de ploeg van Koeman een optisch overwicht, maar tot gerichte doelkansen leidde het Rotterdamse aanvalsspel niet. Met als gevolg dat RKC de achterstand in de eredivisie tot drie punten kon verkleinen en Feyenoord de koppositie moest afstaan aan PSV.

Koeman haastte zich na afloop naar de spelersbus, ondanks een verzoek van de Waalwijkse koffiejuffrouw nog even bij te kletsen. Hij was vorig seizoen trainer van RKC, vandaar. ,,Als we hier met 5-0 had gewonnen, was ik ook niet langer gebleven'', verontschuldigde Koeman zich voor zijn vroegtijdige vertrek. Eenmaal op de snelweg hoopte hij Zuiverloon en De Ceulaer niet meer tegen te komen – in hun lease-auto van Feyenoord.

De huurlingen van RKC beloofden de komende dagen veel plagerig sms-verkeer richting de hun bekende spelers in Rotterdam-Zuid. ,,Hier heb ik weken naar toe geleefd'', zei Zuiverloon. ,,Deze wedstrijd leefde bij mij al het hele seizoen'', glunderde De Ceulaer terwijl hij het bloed van zijn shirtje veegde. ,,Tand door de lip, niks ernstigs.''

RKC

2

Feyenoord

1

Ruststand 1-0. 33. Martens 1-0. 78. Castelen 1-1. 90. Teixeira 2-1. Schds: Gumienny. Tsch: 6.500.

    • Jaap Bloembergen