Brazilië stemt tegen wapenverbod

Een meerderheid van de Brazilianen heeft zich gisteren in een referendum uitgesproken tegen een verbod op de verkoop van vuurwapens en munitie aan particulieren.

De Braziliaanse regering was groot voorstander van het verbod. Vorig jaar kwamen 36.000 mensen om het leven door vuurwapens. Gemiddeld sterft er één persoon per vijftien minuten. Onder de huidige wetgeving kan iedere Braziliaan ouder dan 25 jaar een vuurwapen kopen. Volgens schattingen zijn er in het land ongeveer 17 miljoen vuurwapens in omloop, daarvan zijn er 9 miljoen niet geregistreerd. Een regeling waaronder wapens werden teruggekocht, zorgde er de afgelopen twee jaar voor dat voor het eerst het moordcijfer daalde. Het wapenverbod werd gesteund door de rooms-katholieke kerk en de Verenigde Naties.

64 procent van de 120 miljoen kiesgerechtigde Brazilianen – Brazilië kent een opkomstplicht – sprak zich gisteren echter uit tegen een verbod, tegenover 36 procent die voor een wapenverbod stemde.

Tegenstanders hadden de afgelopen dagen campagne gevoerd met veel aandacht voor het falen van de politie waardoor zelfbescherming noodzakelijk zou zijn. ,,Heel handig vroegen ze [de tegenstanders, red.]: ,,Voelt u zich beschermd en heeft u het idee dat de regering u beschermt? Het antwoord is een overweldigend `nee''', meent David Fleischer van de Universiteit van Brasilia.

Vooral op het geïsoleerde platteland en in de steden Rio de Janeiro en São Paulo gaven gisteren bij de stembus aan het idee te hebben dat ze zonder een wapen weerloos zouden zijn. De politie wordt veelal corrupt en inefficiënt gevonden. ,,Omdat alle bandieten wapens hebben, heb je er zelf ook een nodig'', verwoordde taxichauffeur Mohammed Osei de gevoelens van de tegenstemmers.

De voorstanders konden tijdens hun campagne niet uitleggen hoe het grote aantal misdrijven of de drugshandel kon worden voorkomen. ,,We verloren niet omdat Brazilianen van wapens houden. We verloren omdat men geen vertrouwen heeft in de regering of de politie'', zei gisteren Denis Mizne van de Braziliaanse beweging tegen geweld Sou da Paz. Hij beschuldigde wapenproducenten en een Amerikaanse lobbygroep voor wapenbezit (National Rifle Association) ervan het referendum te hebben beïnvloed door in te spelen op de angsten van mensen voor geweld. Vanuit de Verenigde Staten werd met belangstelling gekeken naar het Braziliaanse referendum. Een woordvoerder van de NRA in Washington noemde de uitslag een ,,overwinning voor de vrijheid''.