Blij met dure olie

Het is velen een doorn in het oog, maar in Saoedi-Arabië wrijft men zich in de handen. De hoge olieprijs zorgt in grote delen van de wereld voor economische pijn. In Saoedi-Arabië echter zorgt de olieprijs voor de hoogste olie-inkomsten in twintig jaar. Het land met de grootste bekende oliereserves ter wereld verdient dit jaar aan de olie-export zo'n 136,3 miljard euro, aldus de Samba Financial Group, een van de grootste banken van het land.

Op de termijnmarkt in New York is ruwe olie dit jaar 40 procent duurder geworden. De stijging werd veroorzaakt door een grotere vraag uit China en de effecten van de diverse orkanen. Ruwe Saoedische olie kost 51 dollar per vat. In 2004 was dat 35,17 dollar. ,,De Saoedische economie beleeft zijn beste periode ooit'', aldus Samba dat dit jaar 6,8 procent groei ziet, de hoogste in twee decennia.