Arbiter Vink beslist topper met onterechte penalty

Jefferson Farfán was nog in dienst van Alianza Lima toen de Griek Nikos Machlas in maart 2002 tijdens de klassieker Ajax-Feyenoord scheidsrechter Dick Jol misleidde met een fopduik. De Peruaanse aanvaller van PSV kreeg destijds dan ook niets mee van de ophef die ontstond om de onsportieve daad van de Ajacied. Feyenoord-voorzitter Jorien van den Herik overwoog zelfs een aanklacht in te dienen tegen Machlas. Vriend en vijand waren het erover eens dat de Schwalbe niet thuis hoorde op de Nederlandse voetbalvelden.

Drieënhalf jaar later was Farfán zich als hoofdrolspeler in het matige topduel PSV-Ajax zich van geen kwaad bewust. Zijn klassieke fopduik werd in negende minuut ten onrechte niet bestraft met een gele kaart, maar beloond met een strafschop. Timmy Simons benutte dankbaar het presentje van arbiter Pieter Vink en maakte het enige doelpunt van de wedstrijd. Farfán stelde voor de tv-camera's met droge ogen vast dat hij ,,een tik tegen zijn voet'' van Ajax-verdediger Urby Emanuelson had gehad.

Voor de schrijvende pers had la foquita (het zeehondje) geen tijd, want hij werd verwacht in het supportershome van de Eindhovense club. Geen fan van PSV zal hem daar bestraffend hebben toegesproken. Farfán zou daar ook niets van begrepen hebben. `Het doel heiligt de middelen', heeft hij namelijk in Zuid-Amerika geleerd. De internationaal gelouterde Guus Hiddink zal er waarschijnlijk net zo over denken, maar de coach van PSV was slim genoeg om te stellen dat ook hij geen strafschop zag in de valpartij van Farfán. Een standje zal hij zijn aanvaller niet geven nu PSV met acht punten voorsprong op Ajax aan de leiding gaat in de eredivisie.

De Ajacieden waren na afloop van de nederlaag woest. Niet Farfán, maar arbiter Vink was de boeman in de ogen van de uitclub. In de catacomben liep Gerard van der Lem klagend en zeurend rond. ,,Dat zo'n scheidsrechterlijke dwaling de wedstrijd beslist. Dat is toch ongelooflijk?'', sprak de assistent van Danny Blind. De hoofdtrainer van Ajax insinueerde zelfs dat Vink de thuisclub misschien wel bewust had bevoordeeld. ,,De scheidsrechter floot heel duidelijk en heel snel. De grensrechter stond veel dichter bij de bal. Maar hem werd helemaal niets gevraagd. Het leek wel alsof hij erop wachtte.'' En ook Wesley Sneijder liet weten geen vertrouwen in Vink te hebben. ,,We hebben wel vaker problemen met Vink gehad. Daar moet iets mee gaan gebeuren. Als er een actie tegen hem wordt begonnen zal ik die steunen.''

In de rust van de wedstrijd was Sneijder samen met Emanuelson verhaal gaan halen bij de leidsman. Beide spelers van Ajax kregen van Vink aanvankelijk te horen dat hij zeker van zijn zaak was. ,,Niet te geloven'', sprak verdediger Emanuelson in de catacomben van het stadion. ,,Een lange bal werd door Koné verlengd op Farfán. Ik stap eerst in en stap daarna direct weer uit. Ik draai me om omdat ik er voor honderd procent van overtuigd was dat het een achterbal was. Ik hoor opeens gejuich en zie dat het een strafschop is. Ik heb tijdens de pauze om uitleg gevraagd, maar de scheidsrechter wilde zijn fout gewoon niet toegeven.''

Achter Emanuelson dook even later Van der Lem weer op. ,,Voor de televisie heeft Vink nu opeens wel gezegd dat het een onterechte strafschop was. Lekker.'' De scheidsrechter bleek inderdaad na het bekijken van de beelden veel minder sterk overtuigd van zijn gelijk. Al nam hij het woord `onterecht' niet in zijn mond. ,,Het zou kunnen dat hij hem niet geraakt heeft, maar ik ben nog steeds niet overtuigd'', luidde de nieuwe lezing van Vink. Nog weer later sprak hij voor de radio zelf van ,,een discutabele strafschop''. Maar aan één ding hield Vink wel nadrukkelijk vast: hij had een prima wedstrijd gefloten.

Hier dachten zelfs de spelers van PSV anders over. Daar waar de Ajacieden hun eigen gebrek aan scoringskracht probeerden te verdoezelen door te wijzen op de strafschop, haddden de voetballers van de matig spelende thuisclub andere klachten. In de ogen van het achttienjarige talent Ibrahim Afellay had zowel Steven Pienaar als Sneijder een rode kaart moeten krijgen voor de schoppen die ze hem gaven. ,,Wat Pienaar deed was gewoon vies. De bal was weg en ik kreeg een trap na'', sprak hij over een actie van de Zuid-Afrikaan vijf minuten na rust. Zeven minuten later was het Sneijder die Afellay van achteren hard onderuit haalde. ,,Dat deed veel pijn. Daar heb ik veel last van gehad. Het hoort er kennelijk allemaal bij.''

Afellay, die de tackles van de Ajacieden niet kon ontwijken, had een geheel eigen kijk op ,,de terechte strafschop''. ,,Ik stond precies op een lijn zodat ik alles kon zien. De verdediger kwam te laat waardoor Farfán wel moest opspringen. Als hij dat niet doet, breekt hij misschien zijn beide benen en is zijn carrière voorbij. Dat hij hem niet raakte is dan dus niet van belang. Het was dan ook een terechte penalty, 1-0 gewonnen'', sprak de brutale tiener met een brede glimlach op zijn gelaat. Zelfs Farfán zou het niet hebben aangedurfd om zijn eigen `Machlasje' zo te verklaren.

PSV

1

Ajax

0

Ruststand 1-0. 10. Simons 1-0 (strafschop). Schds: Vink. Tsch: 34.700. Gele kaart: Alex, Reiziger (PSV), Emanuelson, Sneijder en De Jong (Ajax).

    • Koen Greven