180 euro boete voor chauffeur van PG

De chauffeur van het college van procureurs-generaal die andere weggebruikers deze zomer hinderde, heeft een transactie aangeboden gekregen van 180 euro wegens gevaarlijk en hinderlijk rijgedrag. Dit heeft het openbaar ministerie in Assen vandaag bekendgemaakt.

Toen de chauffeur, die tevens politieman is, een andere automobilist begin augustus sneed op de A28, zat niet procureur-generaal Dato Steenhuis, maar diens vrouw op de achterbank, aldus het OM. De gesneden automobilist, oud-politieman, deed aangifte.

Al drie maanden maakten automobilisten melding van een geblindeerde donkere Mercedes met een blauw zwaailicht, die op de A28 tussen Zwolle en Assen overige verkeer hinderde. De chauffeur dwong anderen vaart te minderen door vlak voor hen te rijden en zou met een zwaailicht op de vluchtstrook hebben gereden. De zaak kwam aan het rollen door een publicatie in het Dagblad van het Noorden begin juni, waarin weggebruikers aan het woord kwamen die door de geblindeerde Mercedes zouden zijn gehinderd. Het OM kwam in actie toen er een concrete aangifte binnenkwam van de oud-politieman.

Uit onderzoek van de rijksrecherche kwam onvoldoende informatie binnen over andere meldingen, aldus het OM in Assen. Zo konden deze getuigen geen kenteken geven. Het Parket Generaal heeft de chauffeur enkele maanden geleden een berisping gegeven en hem voorwaardelijk ontslag aangezegd.

Steenhuis is tevens voorzitter van het Centraal Justitieel Incassobureau in Leeuwarden, dat verkeersboetes int. Hij kwam verscheidene malen in het nieuws met omstreden uitspraken. Zo zei hij dat er wat hem betreft 's nachts 140 kilometer op snelwegen kan worden gereden en dat rijden met twee glazen alcohol op niet erg hoeft te zijn.