16 jaar en tbs in Baarnse moordzaak

Het gerechtshof in Arnhem heeft vandaag in hoger beroep de 61-jarige Paul de R. uit Nieuwegein veroordeeld tot 16 jaar celstraf en tbs met dwangverpleging voor de moord op het Baarnse echtpaar Müller.

De R. begroef zijn slachtoffers op het terrein van de door hem beheerde kinderboerderij in Baarn. Hij deed zich daarna jarenlang voor als beheerder. De rechtbank in Utrecht veroordeelde de beheerder in oktober 2004 tot levenslang. Hij ging hiertegen in beroep.

Het openbaar ministerie eiste veertien dagen geleden opnieuw levenslang tegen De R. Het hof was echter van oordeel is dat rekening moet worden gehouden met de ernstige contactstoornis waaraan De R. lijdt. Volgens deskundigen is hij verminderd toerekeningsvatbaar, bestaat er gevaar voor herhaling en is behandeling nodig.

Paul de R. werd in januari 2004 gearresteerd, nadat de stoffelijke overschotten van het vermoorde echtpaar waren gevonden. De lichamen lagen in een geïmproviseerd graf op het terrein van de kinderboerderij in Baarn. De R. was destijds een huisvriend van Hans en Ria Müller en trok na hun verdwijning in 1999 in hun huis. Hij hield jarenlang vol dat het echtpaar voor onbepaalde tijd naar het buitenland was vertrokken. In de tussentijd misbruikte hij de bankpasjes van het echtpaar. Ook hiervoor werd hij veroordeeld. De zaak werd door de politie lang afgehouden. Pas na onderzoek van misdaadverslaggever Peter R. de Vries kwam de zaak aan het rollen.

Aanvankelijk wilde de man niets verklaren over de gewelddadige dood van het echtpaar. Pas in maart van dit jaar, tijdens een zitting voor het hof, biechtte de man ineens op dat hij Hans Müller eind 1999 in diens woning had gewurgd. Van de dood van Ria zou hij niets hebben geweten. Maar volgens justitie heeft De R. zowel Hans als Ria gedood om zo te kunnen beschikken over hun ruime financiële vermogen.

De R. is ook verdachte geweest in een strafzaak die veel gelijkenis vertoont met de Baarnse moordzaak. Die zaak draaide om de verdwijning in 1970 van de eveneens vermogende weduwe Tina Akersloot in Haarlem. Van haar werd nooit meer iets vernomen. Ook hier trok De R. in haar huis. Ondanks uitgebreide naspeuringen heeft de politie geen verband kunnen leggen tussen De R. en de verdwenen weduwe. De R. ontkent iedere betrokkenheid.