Z-Korea en VS praten over legers

Zuid-Korea en de Verenigde Staten gaan onderhandelen over meer Zuid-Koreaanse zeggenschap over de eigen troepen als die in geval van oorlog gezamenlijk optrekken met de Amerikaanse troepen. Dat is gisteren gezegd bij een bezoek van de Amerikaanse minister van Defensie, Donald Rumsfeld, aan Seoul. Formeel waarderen de VS de Zuid-Koreaanse bereidheid om ,,meer verantwoordelijkheid op zich te nemen'', maar Amerikaanse functionarissen lieten weten dat er voorlopig niet snel iets zal veranderen aan de bevelvoering. De aanwezigheid van de Amerikaanse troepen (37.000 man) in Zuid-Korea ligt gevoelig. Maar helemaal zonder Amerikaanse bescherming wil Zuid-Korea toch ook niet. Vorig jaar nog haalde het Washington over de geplande Amerikaanse troepenreduktie met eenderde niet al eind 2005 maar pas over drie jaar later te realiseren.