www.nrc.nl

Een greep uit de nieuwe rubrieken die elke week verschijnen op www.nrc.nl.

Baby's te koop. Internetjournalist Marie-José Klaver schrijft in haar weblog op www.nrc.nl/klaver onder meer over een schandaal op een Chinese veilingsite. ,,Op EachNet, eigendom van de Amerikaanse internetveiling eBay, hebben kindersmokkelaars baby's te koop aangeboden. De advertentie is inmiddels verwijderd. De Chinese politie doet onderzoek naar de zaak. Volgens de advertentie kostte een Chinees jongetje 3.500 dollar en een meisje 1.600 dollar. In China staan zoons in hoger aanzien dan dochters.''

Verder besteedt Klaver aandacht aan Sanoma, de uitgever van onder meer de tijdschriften Viva en Libelle. Het bedrijf is een erotische podcast gestart op de site van Viva. De verhalen zijn sinds begin deze maand als mp3 te downloaden en kunnen op een iPod of een andere mp3-speler worden beluisterd. Volgens Sanoma, dat ook eigenaar is van internetbedrijf Ilse, wordt nog geen geld verdiend met de erotische podcasts.

Meer weblogs op weblog.nrc.nl:

Weblog New York. Correspondent Freek Staps schrijft dat de stad New York, die drijft op de constante verse instroom van immigranten, steeds minder vers bloed aantrekt. Vorig jaar werd het laagste aantal immigranten toegelaten van de afgelopen vijftien jaar: 90.000. ,,Opvallend is dat de toestroom van immigranten in heel de VS een duidelijk ander patroon volgt dan in New York.''

Weblog Europa. Opwinding in de Duitse bloggerswereld, constateert Europaredacteur Kees Versteegh. Aanleiding is de vermeende doodsbedreiging aan het adres van de Duitse islam-kriticus Hans-Peter Raddatz. Een Duitse moslimsite zou onlangs een gebed als verpakking hebben gebruikt om een doodsbedreiging te uiten aan het adres van Raddatz. De publicist, auteur van het veelbesproken Von Gott zu Allah?, geniet inmiddels politiebewaking.

Dossier Orkanen. De landen rond de Golf van Mexico hebben dit seizoen te maken met een recordaantal orkanen. Na Dennis, Katrina, Rita en Stan teistert nu Wilma het gebied. Het is de twaalfde orkaan dit jaar en de 72ste tropische storm in de regio. Het dossier Orkanen op www.nrc.nl/dossiers/orkanen biedt nieuws en achtergronden over het natuurgeweld. Er is onder meer aandacht voor de meteorologische, economische en politieke aspecten van de orkanen. Dossiers zijn gratis voor abonnees.

Meer dossiers op www.nrc.nl/

dossiers:

Dossier Vogelgriep. De vogelgriep nadert en levert bij intensief contact dodelijk gevaar op voor mensen en vogels. Het Aziatische vogelgriepvirus H5N1, dat ook dodelijk kan zijn voor mensen, is nu in Europa gesignaleerd.

Dossier Hoger onderwijs. Over de internationalisering van het hoger onderwijs, de doorstroming van de hogeschool naar de universiteit en de bachelor/master-structuur.

Plaatjes op chips. Herbert Blankesteijn schrijft in de technologierubriek Beet op www.nrc.nl/beet over `Silicon Art'. Chipontwerpers plaatsen kleine tekeningetjes op computerchips, bijvoorbeeld van stripfiguren, dieren en ruimteschepen. ,,Zulke kunstwerkjes komen tot stand wanneer een chipontwerper inspiratie heeft, tijd, en een vrij plekje op de plattegrond van de chip. Zo'n plattegrond wordt op een chip aangebracht via een fotografisch proces. Een vrij hoekje kan naar eigen inzicht worden volgetekend zonder dat dat de werking van de chip belemmert. Enige voorwaarde is dat de illustratie volkomen geïsoleerd is van de werkende verbindingen op de chip. Deze kunstvorm is waarschijnlijk rond 1970 ontstaan bij Texas Instruments en bloeide volgens onderzoekers het meest bij Hewlett-Packard.''

Meer rubrieken op www.nrc.nl/rubrieken:

Schaken. Hans Ree schrijft in zijn schaakcolumn over het Noorse wonderkind Magnus Carlsen.

Vragen over film en tv. Hans Beerekamp beantwoordt lezers over film en televisie. Deze week beschadigde jongens in Birdy, twee mannen drinken veel wijn en Bad timing door vakantie gemist.

Discussies over media. Bezoekers van de website discussiëren op www.nrc.nl/media over televisie, radio, internet en andere media. Zij praten onder meer over de kwaliteit van commerciële televisie in het algemeen en de programma's op Talpa in het bijzonder. Tevens geven lezers elkaar tips over mooie televisieprogramma's en interessante weblogs.