VS eisen optreden tegen Syrië

De Verenigde Staten en Groot-Brittannië willen dat de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties, die waarschijnlijk dinsdag bijeenkomt, actie onderneemt tegen Syrië.

Gisteren bleek uit een VN-onderzoek naar de moord op de Libanese oud-premier Rafiq Hariri, afgelopen februari, dat hoge Syrische regeringsfunctionarissen bij de moord direct betrokken waren. Zonder goedkeuring van deze functionarissen was het besluit tot de moord niet genomen, concludeerden de onderzoekers, en zonder de medewerking van de Libanese veiligheidsdiensten was de aanslag nooit uitgevoerd. Syrië zou tevens de onderzoekers hebben tegengewerkt.

De Amerikaanse president George Bush noemde de resultaten van het onderzoeksrapport gisteren ,,zeer verontrustend''. ,,Het rapport suggereert dat de politiek gemotiveerde moordaanslag niet zonder Syrische betrokkenheid zou hebben plaatsgevonden'', aldus de president. Hij riep de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties, waar de VS zitting in hebben, op snel bijeen te komen, zodat er actie ondernomen tegen Syrië. Bush noemde geen specifieke maatregelen die zouden moeten worden genomen. Damascus staat al onder zware druk van de Amerikaanse regering, omdat de regering van Bashar al-Assad steun zou verlenen aan terroristen en Iraakse rebellen.

De Britse minister van Buitenlandse Zaken, Jack Straw, in de VS voor een ontmoeting met zijn Amerikaanse collega Condoleezza Rice, ging een stap verder en zei in een interview met de Britse omroep BBC dat de VN-Veiligheidsraad nadenkt over het nemen van sancties tegen Syrië. ,,Dat nemen we in beraad'', aldus Straw.

Zowel de Russische ambassadeur Andrei Denisov en ambassadeur Cásar Mayoral van Argentinië, wiens landen lid zijn van de Veiligheidsraad, zeiden te verwachten dat de VS tijdens de spoedzitting een resolutie zal indienen over sancties tegen de Syrische regering.

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Rice wilde echter nog niet praten over maatregelen. Ze gaf wel aan dat ,,het nemen van verantwoordelijkheid'' belangrijk is binnen de internationale gemeenschap.

Damascus ontkent alle beschuldigingen. De Syrische minister van Informatie, Mehdi Dakhlallah, noemde het rapport en de reacties ,,politiek gemotiveerd'' en zei dat het rapport ,,verre van de waarheid'' was. Een van zijn woordvoerders sprak over ,,roddel'' en zei dat de onderzoekers slechts hadden gesproken met mensen die anti-Syrië waren. De commissie, onder leiding van de Duitser Detlev Mehlis, sprak met meer dan 400 mensen, las meer dan 60.000 documenten en benoemde op basis hiervan een aantal verdachten.

De Syrische ambassadeur bij de VN zei eveneens dat het onderzoek politiek gemotiveerd was en gaf aan dat de Verenigde Staten ,,Syrië nooit hebben vergeven dat we tegen de oorlog in Irak waren'', aldus ambassadeur Imad Moustapha op een persconferentie gisteren.