Voor klein land te riskant

,,Mijn grootste bezwaar tegen die kruisraketten is dat ze je een strategische capaciteit geven waar Nederland en Europa geen behoefte aan hebben'', zegt Frans Timmermans, lid van de Tweede Kamer (PvdA). ,,Als klein land loop je hiermee te grote risico's. Stel je voor dat in 1999 tijdens de Kosovo-oorlog niet een Amerikaanse, maar een Nederlandse kruisraket de Chinese ambassade in Belgrado had verwoest. Dan zouden de internationale repercussies verschrikkelijk zijn geweest. De Amerikanen kunnen zich dat veroorloven, die zijn zo groot dat iedereen ze na een tijdje wel weer nodig heeft. Maar Nederland had door China enorm, en ook langdurig, gestraft kunnen worden.

,,Dit is een niche waarin een land als Nederland zich niet moet willen profileren. Als je dit wapen gebruikt waarvoor het bedoeld is, dan is het alleen geschikt voor grote landen.

,,En als je die kruisraketten voor iets anders gebruikt, zoals bescherming van de eigen troepen, zoals wel wordt geopperd, dan zijn er wel goedkopere alternatieven. En bovendien, dit is juist een wapen dat bedoeld is om van grote afstand, vanuit zee, ergens een klap uit te delen waar je géén troepen hebt. Nee, de enige reden dat het kabinet die wapens wil aanschaffen, is dat de marine met die gloednieuwe, dure LC-fregatten zit. Daar moet een rechtvaardiging voor gevonden worden, want we hebben ze nu eenmaal. Maar dat is alsof je een loden jas hebt en een jagershoedje, en er daarom dan ook maar een jachtgeweer bij koopt.

,,Wat bij topmilitairen ook meespeelt, is dat ze niets belangrijker vinden dan meedoen met de Amerikanen. Bij militairen mogen dat van mij argumenten zijn, maar in de politiek niet.

,,De aanschaf van het gevechtsvliegtuig Joint Strike Fighter, de JSF, was al een hele foute keuze waar nu iedereen spijt van heeft, en nu dit weer. Straks zitten we met twee van die schepen met hele dure kruisvluchtwapens, die we dan om de risisco's te beperken alleen gebruiken als gewone artillerie – dat is als brand blussen met champagne, zonde van het geld. Want er is toch al zo weinig geld om uit te geven voor defensie. En de NAVO en de EU hebben hele andere prioriteiten, zoals strategisch transport, betere inlichtingen en snel inzetbare gevechtstroepen.''