Vogelgriep in Kroatië

Zowel in Kroatië, als in Groot-Brittannië is vogelgriep vastgesteld. Daarmee komt het aantal Europese landen waar het virus is gevonden op vier. Ook in Roemenië en Griekenland zijn besmette vogels gevonden.

Een woordvoerder van het Kroatische ministerie van Landbouw bevestigde gisteren dat vogelgriep in het oosten van het land is uitgebroken. Dat blijkt uit monsters met materiaal van zes dode zwanen. De monsters zijn opgestuurd naar Groot-Brittannië, waar wordt nagegaan of het om het gevaarlijke H5N1-virus gaat.

Kroatië heeft per direct de transport van gevogelte en het jagen op vogels in het wild verboden. Ook is de slacht en de verkoop van gevogelte in een straal rond 20 kilometer van het meer waar de zwanen zijn gevonden, verboden.

De Europese Commissie heeft gisteravond laten weten dat een importverbod voor gevogelte en vogelproducten uit Kroatië wordt voorbereid.

Het Britse ministerie van Milieu, Voedsel en Plattelandszaken maakte gisteren bekend dat er vogelgriep is vastgesteld bij een uit Latijns-Amerika afkomstige papegaai. De vogel – die net als alle naar Groot-Brittannië geïmporteerde dieren in quarantaine was geplaatst – is overleden. De papegaai was afkomstig uit Suriname, maar kan het virus hebben gekregen doordat het in een hok naast uit Azië afkomstige vogels werd vastgehouden. Voor zover bekend is er in Latijns-Amerika nog geen vogelgriep geconstateerd.

België maakte gisteren bekend dat er vanaf maandag een verbod geldt op evenementen waarbij pluimvee en vogels worden getoond. Hiermee moet de verspreiding van vogelgriep worden voorkomen. Ook andere Europese landen hebben dergelijke maatregelen genomen.