Verzelfstandiging Stedelijk vertraagd

De verzelfstandiging van het Stedelijk Museum in Amsterdam is met drie maanden uitgesteld tot 1 januari 2006. Dat schrijft wethouder Belliot van Cultuur in een brief aan de Amsterdamse gemeenteraad. De vertraging is ontstaan doordat de medewerkers van het museum het niet eens zijn met een sociaal plan dat de gemeente Amsterdam en Abvakabo FNV hebben opgesteld.

Aanvankelijk zou het uit 1895 daterende museum op 1 oktober 2005 los komen te staan van de gemeente Amsterdam. Op die dag zou de gemeente de activiteiten en de collectie overhevelen naar een nieuw op te richten Stichting Stedelijk Museum Amsterdam (SSMA). Die stichting is inmiddels opgericht, aldus Belliot.

De personeelsleden van het museum kunnen zich vooral niet verenigen met het salarisperspectief van jongere medewerkers. Het personeel overlegt momenteel met de vakbonden en de gemeente over de oplossing van dit probleem, blijkt uit de brief van Belliot. Vakbond en gemeente hadden eerder al een onderhandelaarsakkoord gesloten.

Het Stedelijk Museum is op dit moment bezig met de voorbereidingen om in het nieuwe jaar op eigen benen te kunnen staan. ,,De overgang van het personeel van de gemeente naar de Stichting is hierbij de omvangrijkste taak'', aldus Belliot.

Volgens Belliot heeft het uitstel verder ,,geen consequenties''. ,,Het levert in zekere zin een voordeel op, omdat het Stedelijk nu niet met een gebroken boekjaar te maken krijgt.''