Van Kooten is volleerd verteller

Het pontificaal belichte drumstel staat midden op het podium, en dient ook als model voor het verhaal dat Kasper van Kooten ditmaal gaat vertellen. Alsof hij in een begeleidingsorkestje zit, speelt hij er een suf drumpartijtje op, dat steeds sneller en ongeremder wordt. Want het gaat vanavond over agressie, onder meer. Drift, zegt hij zelf. Eerst nog de min of meer herkenbare drift van een kind dat tot een hobby als paardrijden wordt gedwongen, dan de drift van een puber in de grote stad en de agressie die een taxichauffeur kan oproepen, maar allengs ook veel komisch uitvergrote woede in een fantasieverhaal dat steeds fantastischer wordt.

Twee jaar geleden speelde Kasper van Kooten met schoorvoetende charme zijn eerste cabaretsolo, die niet scherp, maar wel uiterst innemend was. En wat een verschil: nu is hij een verteller met volleerde flair, die zijn publiek moeiteloos meeneemt. Vertragend en versnellend, met elastieken benen en een stem vol schakeringen, vult hij het podium, met geestig commentaar van een geluidsband en een projectiescherm vol effecten.

Even parodieert hij de geslaagde, zelfingenomen cabaretier die allang miljonair is. Maar zo'n cabaretier is Kasper van Kooten niet, hoe grappig hij ook Youp van 't Hek kan imiteren. De actualiteit is zijn onderwerp niet. Hem gaat het, zo te zien, veel meer om beeldende taal, absurde logica en de spanning tussen ironie en opwinding. Overal in Geestdrift schuilen zulke dubbele bodems, maar Van Kooten heeft ze geraffineerd verstopt.

Voorstelling: Geestdrift, door Kasper van Kooten. Regie: Titus Tiel Groenestege. Gezien: 20/10 in de Kleine Komedie, Amsterdam. Tournee t/m 7/5. Inl. 020-6164004 of www.humstu.nl

    • Henk van Gelder