Toch tv-actie Pakistan

Tweeënhalve week na de zware aardbeving in het grensgebied van Pakistan, India en Afghanistan komt er alsnog een Nederlandse televisieactie. Woensdag zendt de publieke omroep een programma uit op Nederland 2, rond een benefietwedstrijd in Rotterdam tussen het Nederlands hockeyelftal en een gelegenheidsploeg van Pakistanen en Indiërs.

De opbrengst van de geldinzameling voor Pakistan blijft vooralsnog ver achter bij het resultaat van eerdere nationale hulpacties. Voor de slachtoffers van de tsunami, die op tweede kerstdag 2004 Zuidoost-Azië trof, werd 207 miljoen euro opgehaald. Voor Pakistan bedraagt de opbrengst na twee weken 4,5 miljoen, waarvan 2 miljoen beschikbaar is gesteld door het ministerie van Ontwikkelingssamenwerking.

,,We zijn langzaam wakker geworden'', zegt voorlichter Wim Brouwer van de Samenwerkende Hulporganisaties. Nederland is volgens hem echter niet ,,rampenmoe''. Na de aardbeving bij de Iraanse stad Bam in 2003, ,,in een vergelijkbaar gebied'', kwam na een traag begin uiteindelijk 8 miljoen euro binnen.

Ook in andere landen komt de fondsenwerving voor Pakistan langzaam op gang. De VN-coördinator voor Humanitaire Hulp Jan Egeland noemde de hulpverlening in Pakistan gisteren ,,de ergste logistieke nachtmerrie'' in het bestaan van de Verenigde Naties en ,,compleet ontoereikend''. Egeland zei te vrezen voor ,,een tweede, massale sterftegolf''.

De NAVO-landen hebben gisteren besloten ongeveer vijfhonderd tot duizend militairen naar het door de aardbeving getroffen gebied in Pakistan te sturen. Nederland heeft een veldhospitaal aangeboden, inclusief tachtig man personeel. Pakistan schat het aantal doden nu op 50.000.

PAKISTAN: pagina 5

HOOFDARTIKEL: pagina 17

DAGBOEK: pagina 39

Rectificatie / Gerectificeerd

Het bericht Toch tv-actie Pakistan (22 oktober, pagina 1) meldt dat de opbrengst van de geldinzameling voor Pakistan vooralsnog ver achterblijft bij het resultaat van eerdere nationale hulpacties. De opbrengst van de inzameling voor Pakistan ligt in lijn met die van eerdere hulpacties; de hoge opbrengst van de actie voor de slachtoffers van de tsunami-ramp was uitzonderlijk. Aan VN-coördinator Jan Egeland werd de uitspraak toegeschreven dat de hulp ,,compleet ontoereikend is''. Dit is gezegd door de Pakistaanse president Musharraf. De ,,vrees voor een tweede, massale sterftegolf'' is geuit door Kofi Annan. Er is geen ,,ministerie van Ontwikkelingssamenwerking'', wel een minister voor Ontwikkelingssamenwerking, die onder Buitenlandse Zaken valt.