The 3 Rooms of Melancholia

Poëtische film van de Finse regisseur Pirjo Honkasalo over de oorlog in Tsjetsjenië toont vooral jongetjes op een militaire academie in Sint Petersburg en in een weeshuis in Ingoesjetië. Zullen zij de oorlog voortzetten? Won vorig jaar de Amnesty International Doen Award op het IDFA.

,,In haar beelden heeft Honkasalo de kitsch die het onderwerp kinderen en oorlog nu eenmaal aankleeft weten te vermijden. Honkasalo's kracht gaat nog verder. Hoe zij filmt dat jongetjes op de academie in Kronstadt een liedje zingen in de klas. Ze moeten zingen en dan toch dat plezier in het maken van gebaren bij dat liedje, bij dat ene jongetje op de eerste rij. Wie dat ziet, kan overal een film over maken.''

Bianca Stigter, 19 oktober 2005

In 17 bioscopen (Cinema Delicatessen)

****