Televisie Voorkeur

DOCUMENTAIRE

Zeven wereldwonderen van de nieuwe tijd. Over de Transcontinental Railway, een spoorlijn dwars door de Verenigde Staten die de verbinding vormt tussen de oostkust en de westkust; van de Atlantische Oceaan tot aan de Stille Oceaan. Een tocht van drieduizend kilometer door hooggebergte, kloven, woestijnen en prairies die per huifkar ooit een half jaar duurde, maar nu in zeven dagen kan worden gemaakt. Ned.1, 17.35-18.35u.

Panorama: De dag dat Londen stilstond. Op 7 juli ontwaakt Londen in euforie, omdat ze de Olympische Spelen van 2012 mogen organiseren. Maar om tien voor negen slaat de euforie om in wanhoop, wanneer vier radicale islamieten zichzelf opblazen in de metro en de bus. België 2 (Canvas), 20.00-21.05u.

Trafalgar 200: Nelson - Legend and legacy. Hoogtepunten uit de herdenking van de Zeeslag bij Trafalgar, die 200 jaar geleden werd gewonnen door de Britten onder leiding van vice-admiraal Horatio Nelson. Met o.a. uitleg over de tactiek van Nelson een kijkje bij de show van de Royal Navy vanaf Trafalgar Square. BBC2, 21.00-22.00u.

Reporter: Moord in de Linneausstraat. Reconstructie van de moord op Theo van Gogh op 2 november 2004 in de Amsterdamse Linneausstraat. De rubiek tracht na te gaan wat er op die dag van uur tot uur gebeurde. Ned.1, 21.05-21.55u.

End day. Door vier wetenschappers voorspelde scenario's voor de Apocalyps. Een variant, de tsunami, bleek op Tweede Kerstdag 2004 akelig realistisch. België 2 (Canvas) 21.05-22.00u.

Tegenlicht: Een potje domino in Libanon. Over het neoconservatisme in de VS, de Bush-doctrine, Paul Wolfowitz, Donald Rumsfeld, Condoleezza Rice en de uitvoering van het gedachtegoed in het Midden-Oosten. De programmamakers trachten een reconstructie te maken van de gebeurtenissen die geleid hebben tot de Cederrevolutie in Libanon. Wat jarenlang onmogelijk leek, heeft plaatsgevonden: het vertrek van Syrië uit Libanon, en vrije verkiezingen met de oppositie als winnaar. Ned.3, 21.05-22.00u.

Hoge bomen: Hans Wiegel. Biografisch portret door middel van gesprekken met vrienden, familieleden en partijgenoten. Wiegel zélf spreekt over het verlies van beide echtgenotes en zijn politieke toekomst. Ned.1, 21.55-22.40u.

Girls and boys: Sex and British pop. Eerste deel van een vierluik over de wijze waarop popmuziek onze houding ten opzichte van seksualiteit deed veranderde. De popmuziek van de jaren '60, waarin The Beatles en The Stones opkwamen, leverde korte rokjes, de pil en gelegaliseerde homoseksuele seks op. BBC2, 22.00-23.00u.

PRAATPROGRAMMA

Woestijnruiters. Rechtstreeks uit uit Studio Plantage in Amsterdam een gesprek met Karina Wolkers zijn 22 jaar jongere vrouw met wie hij sinds 1963 samenwoont. Wolkers wordt woensdag 80 jaar. Verder cabaretier Freek de Jonge over zijn nieuwe serie waarin hij geheel afgestemd op de zapcultuur in elke aflevering acht filmpjes van drie minuten rondom de thema's geloof, geschiedenis, helden, sport, gossip, natuur, steden en kunst laat zien. En Tweede-Kamerlid Hilbrand Nawijn die al vier maanden als eenmansfractie in de Kamer zit. Ned.3, 22.10-23.10u.

Hitlers Sekretärin: im toten Winkel. Eerder uitgezonden gesprek met Traudl Junge die vanaf herfst 1942 tot de ondergang van het Derde Rijk privé-secretaresse van Hitler was. Zij overleed in februari 2002. ARD, 23.45-1.10u.

AMUSEMENT & DRAMA

Bij ons in de Jordaan. Tweede deel van een herhaling van de dramaserie over het leven van de Amsterdamse volkszanger Johnny Jordaan. Met in de hoofdrol Kees Prins die ook de liedjes zingt. Ned.3, 19.15-20.15u.

Je echte leeftijd: De marathon. Zes personen, van wie de `echte leeftijd' boven de kalenderleeftijd ligt, worden gevolgd bij hun voorbereidingen op het lopen van een halve marathon. RTL5, 19.20-19.50u.

KUNST

Boeken&cetera. Gesprekken met de schrijvers Gerbert van der Aa en Roel van der Veen over hun boeken Nigeriaanse Toestanden - een reisverslag door het meest corrupte land van Afrika en Afrika. Van de Koude Oorlog naar de 21e eeuw. Van der Veen stelt dat Afrikaanse staten hun problemen en gebrek aan ontwikkeling voornamelijk aan zichzelf te wijten hebben. Ned.3, 13.00-13.25u.

R.A.M Magazine. Onder meer een film van Sander Snoep over de controversiële Belgische kunstenaar Wim Delvoye, wiens werk al werd geëxposeerd in Centre Pompidou en op de Biennale in Venetië. Delvoye wordt gevolgd naar China, waar hij aan zijn levenswerk bezig is; een artfarm waar varkens levend worden getatoeëerd en aan kunstverzamelaars verkocht moeten worden. Ned.3, 23.10-0.15u.