Televisie Voorkeur

ACTUALITEITEN

Twee Vandaag. Een Australische journalist, die met Amerikaanse soldaten in Afghanistan meereisde, heeft gefilmd hoe de soldaten lichamen van de Taliban-strijders in brand staken, en daarover grappen maakten. In Twee Vandaag het volledige verslag van deze journalist. Ned.2, 17.58-19.00 uur

CONSUMENTENPROGRAMMA

Kassa. De verkopers van energie zouden klanten agressief benaderen en misleidende verhalen vertellen. Kassa onderzoekt of dat werkelijk zo is. Verder een reportage over het bedrijf Van Dijk Educatie waar je gebruikte schoolboeken kan inleveren. Dat levert minder op dan was beloofd. Ned.3, 19.00-19.35 uur

DOCUMENTAIRE

Nacht van Zembla. De documentaireserie Zembla van de NPS en de VARA bestaat dit najaar tien jaar. De eerste aflevering was te zien op 7 september 1995 en vertelde het verhaal van de VN-soldaat Raviv van Renssen die om het leven kwam bij de dramatische `val van Srebrenica'. Vannacht zeven uur lang een aantal hoogtepunten uit die bijna vierhonderd afleveringen, met onder andere Louis van Gaal uit 1997 (rond 23.40 uur), Raadsels rond de Bijlmerramp uit 1998 (rond 5.00 uur) en Het geheim van de Aldi uit 2004 (rond 5.40 uur). Vanaf maandag heeft de rubriek een nieuwe vormgeving. De eerste `Zembla-nieuwe stijl', aanstaande maandag, gaat over de moord op Theo van Gogh. Ned.3, 23.25-6.45 uur

Waterlanders. Achtste en laatste aflevering van een serie documentaires over water. Vandaag de strijd van de provincie Zeeland tegen het water. Door de Deltawerken is veel zout water zoet geworden en van slechte kwaliteit. Tegelijkertijd is het grondwater op de eilanden steeds zouter geworden. Nico Beijersbergen coördineert namens de provincie allerlei nieuwe waterplannen. Ned.1, 16.05-16.35 uur

PRAATPROGRAMMA

Het Zwarte Schaap. Programmaserie, gepresenteerd door Inge Diepman, met dit keer psychiater Bram Bakker. Hij was hij een veelbelovende psychiater, maar werd plotseling ontslagen bij de gerenommeerde psychiatrische afdeling van het Lucas-Andreasziekenhuis. Wat ging er mis? Waarom werd hij door een deel van zijn vakbroeders uitgestoten. Ned.3, 21.00-22.00 uur

AMUSEMENT

Mooi! Weer De Leeuw. Deze week ontvangt Annie de Rooy in de studio in Weesp Jamai en Jim, Jacques d'Ancona en John de Wolf, Regilio Tuur en Maik de Boer voor het onderdeel `Herken de homo'. Verder de band Alderliefste samen met Liesbeth List en Ramses Shaffy. Presentatie: Paul de Leeuw. Ned.3, 20.05-21.00 uur

Idols. Nieuwe serie van Idols, een speurtocht naar zangtalent. De eerste vier weken gaan over de audities van duizenden kandidaten in Eindhoven, Amsterdam, Zwolle en Dordrecht. Vanaf 19 november gaan de overgebleven talenten het theater in. De finale is op zaterdag 11 maart. Presentatie Martijn Krabbé en Chantal Janzen. RTL4, 20.00-21.00 uur

50 jaar Eurovisie songfestival. Rechtstreekse uitzending van de verkiezing van het beste songfestivallied aller tijden uit een lijst van veertien genomineerde liedjes. Tot de favorieten behoren onder andere Cliff Richard met Congratulations uit 1968, Nicole met Ein Bisschen Frieden uit 1982, Abba met Waterloo uit 1974 en Céline Dion met Ne partez sans moi uit 1988. Ned.2, 21.00-23.30 uur

ANIMATIE

American Dad. Twee bijzondere Amerikaanse animatie-sitcoms op de BBC2 van de Amerikaan Seth MacFarlane. Eerst American dad over een blije CIA-agent en zijn gezin, daarna Family guy over een verstoord gezin. BBC2, 23.35-23.50 uur

SPORT

De Wedstrijden: Eredivisie. Met samenvattingen van de voetbalwedstrijden Sparta-Roda JC, NAC-FC Twente en RBC-Vitesse.

DIGITAAL

Strips. Het geschiedeniskanaal van de VPRO heeft naar aanleiding van de stripdagen (vandaag en morgen in Houten) materiaal bijeengebracht over strips. De programma's zijn te zien tot en met 28 oktober. Met onder meer:

De première van Tussen Kunst & Strips, een programma waarin stripkenners objecten zullen taxeren.

Een Marten Toonder Retrospectief met programma's die op de Nederlandse televisie zijn uitgezonden.