Televisie Overige films

Vizontele (Yilmaz Erdogan & Ömer Faruk Sorak, 2001, Turkije). Platte Turkse komedie over achterlijke bergdorpbewoners die in 1974 worden geconfronteerd met de komst van de televisie. De inwoners noemen het apparaat een vizontele. Ned.3, 14.25-16.10u.

Father's Day (Ivan Reitman, 1997, VS). Robin Williams en Billy Crystal leren het vaderschap kennen in geflopte Hollywood-remake van Franse komedie Les compères (Francis Veber, 1983). Nastassja Kinski zegt tegen beiden dat zij de vader zijn van haar weggelopen tienerzoon. Net5, 19.10-21.00 uur

. Prelude to a Kiss (Norman René, 1992, VS). Smakelijke verfilming van Broadwayhit van Craig Lucas. Alec Baldwin ziet de geest van zijn bruid Meg Ryan gestolen worden door een oude man. Echte liefde kent evenwel geen barrières in deze metafysische romance. RTL5, 20.30-22.25u.

. De kleine blonde dood (Jean van de Velde, 1993, Nederland). Met Gouden Kalf bekroond publiekssucces naar de (toen nog) autobiografische roman van Boudewijn Büch. Met Antonie Kamerling als gekwelde, homoseksuele schrijver die een onverwachte band ontwikkelt met het ongewenste zoontje (Olivier Tuinier) dat hij bij Loes Wouterson verwekte. Ook met Gees Linnebank en Liz Snoyink. RTL7, 20.30-22.20 uur

The American President (Rob Reiner, 1995, VS). Mild-ironische kijk op Amerikaanse politiek in Washington kenmerkt aardige romantic comedy waarin populaire president annex weduwnaar Michael Douglas verliefd wordt op lobbyiste voor de milieubeweging (Annette Bening). Met Martin Sheen als vaderlijke chef-staf van het Witte Huis en Michael J. Fox als hyperactieve adviseur. Net5, 21.00-23.05u.

Blade (Stephen Norrington, 1998, VS). Door Theo van de Sande gedraaide actiethriller gaat geen enkel vampiercliché uit de weg. Wesley Snipes voert eenmansoorlog tegen vampiergemeenschap die een groot deel van de mensensamenleving blijkt te bestieren.

Veronica, 22.00-0.15u.

. Spetters (Paul Verhoeven, 1980, Nederland). Omstreden, vermeend smakeloze film van de regisseur van Basic Instinct laat opportunisme zegevieren onder jongeren in Maassluis. Met Hans van Tongeren, Toon Agterberg, Renée Soutendijk en gastrollen van Rutger Hauer, Jeroen Krabbé en Kitty Courbois. RTL7, 22.30-0.40 uur, onderbroken door reclame

Pleure pas Germaine (Alain de Halleux, 2000, België/Frankrijk/Spanje). Respectabele Waals-Vlaamse roadmovie met Dirk Roofthooft als getormenteerd man die met vrouw en kinderen afreist naar Spanje, in de hoop de moordenaar van zijn dochter te vinden. Canvas, 23.35-1.05u.

Without Limits (Robert Towne, 1998, VS). Na Prefontaine de tweede filmbiografie over de legendarische Amerikaanse hardloper Steve Prefontaine. Met Donald Sutherland als de al even legendarische coach Bill Bowerman. Geproduceerd door Tom Cruise. SBS6, 0.05-2.10u.

. The Godfather II(2) (Francis Ford Coppola, 1974, VS). Vervolg op succesfilm werd autonoom meesterwerk: een genuanceerde saga van een maffia-familie. Al Pacino vergelijkt als Michael Corleone anno 1958 zijn leven met het verleden van zijn vader Robert De Niro. Oscars voor onder andere film, scenario, regie en Robert de Niro. Ook met Diane Keaton, Robert Duvall. Veronica, 0.15-2.15 uur

Pope Joan (Michael Anderson, 1972, Engeland). Mislukte kostuumfilm met Liv Ullmann als vrouw die het, vermomd als man, tot paus schopt. Gebaseerd op een in de negende eeuw spelende legende. BBC2, 0.20-2.05 uur

Highlander: Endgame (Douglas Aarniokoski, 2000, VS). In derde vervolgfilm prolongeert vijfhonderd-jarige zwaardvechter Christopher Lambert zijn strijd met een even onsterfelijke Bruce Payne. RTL5, 0.35-2.10u.