Televisie Film van de Dag

Show People (King Vidor, 1928, VS). Televisiezenders zenden nauwelijks nog zwijgende films uit. Alleen Arte en de Duitse zenders doen regelmatig een greep in de archieven. Vaak gaat het dan om films die gerestaureerd zijn en voorzien van een nieuwe score. Zoals vannacht op ARD. Dan wordt Show People uitgezonden, die gemaakt werd in de overgangsjaren naar de geluidsfilm. Het is een zogenaamde hybride: zonder dialogen maar al wel met wat liedjes, ondermeer gezongen door Al Jolson - die in 1927 in de eerste geluidsfilm speelde (The Jazz Singer). De Britse componist Carl Davis verzorgde de andere muziek, zoals hij dat al veelvuldig deed voor andere zwijgende films. De hoofdrol in Show People, een satire op Hollywood, wordt gespeeld door Marion Davies, indertijd minnares van de megalomane krantenmagnaat William Randolph Hearst. Die bezat een immens landgoed, San Simeon, en stond model voor Charles Foster Kane in Orson Welles' Citizen Kane (1941).

ARD, 1.20-2.40u.