Televisie Film van de Dag

Memento (Christopher Nolan, 2000, VS). ,,John G. raped and murdered your wife'', staat in spiegelschrift op de torso van Leonard Shelby getatoeëerd. Zijn hele lichaam staat vol met dit soort aanwijzingen. Leonards korte termijngeheugen functioneert na de moord op zijn vrouw niet meer. Daarom neemt hij van iedereen die hij tegenkomt een polaroidfoto en schrijft er snel iets op. Christopher Nolans Memento is een wraakfilm die achterstevoren wordt verteld, zoals Nobelprijswinnaar Harold Pinter dat eerder deed in zijn toneelstuk Betrayal. Net als hoofdpersoon Leonard moet de kijker flink opletten wat er gebeurt. Het zou geen luxe zijn zelf ook aantekeningen op briefjes te maken over het geziene en de relaties tussen scènes. Deze narratieve gimmick wordt door Nolan gebruikt voor bespiegelingen over de relatie tussen identiteit en geheugen. Bovendien: wat is het nut van wraak nemen als je je daarna niet meer kunt herinneren dat je dit gedaan hebt?

RTL5, 22.25-0.35u.