Stelten

,,Toen ik stage liep bij een uitgeverij, ging ik altijd roken met Jorine'', vertelt Saskia Taggenbrock (35). ,,Zij was, na een leven als hetero, de eerste vrouw op wie ik verliefd werd.'' Het werd niks, maar Jorine stelde Saskia wel voor aan haar vriendin Daphne. ,,Ik vond je gelijk een stuk'', vat Daphne de Heer (33) haar eerste indruk samen. De twee – beiden freelance tekstredacteur – ontmoetten elkaar op een grote boekenbeurs. Saskia was ,,nogal onder de indruk'' van Daphnes ,,lengte, stemgeluid, en wat eruit kwam'', zo herinnert ze zich. ,,Je bent een charisma op stelten.''

Maar dan wel een met exact dezelfde ,,absurde'' broek van Sissy Boy, constateerden beide dames bij die eerste kennismaking. Daphne: ,,Ze zeggen vaak dat lesbische stellen steeds meer op elkaar gaan lijken. Wij wáren al hetzelfde!''

Er was wel een probleem: Daphne ,,had nog iemand''. Dus werden Daphne en Saskia eerst `vrienden'. De spanning steeg echter. ,,Het uitte zich in verbale en non-verbale agressie'', vertelt Daphne grinnikend. ,,In plaats van zoenen gingen we elkaar heel puberaal klappen geven.'' Het verliefd worden ging onbewust.

Totdat Saskia op een avond laveloos tegen een hekje bij Magna Plaza aanhing, en Daphne eens goed naar haar keek. ,,Van de ene op de andere seconde werd het me duidelijk'', aldus Daphne. Ze bracht Saskia naar huis en zoende haar. ,,Als ze nuchter was geweest, had ze me een klap gegeven'', schat Daphne in. Nu gebeurde dat niet, allesbehalve. ,,Ik was de volgende ochtend zó vrolijk, ondanks mijn kater'', grijnst Saskia.

Vanaf dat moment, in februari, wisten ze dat ze bij elkaar wilden zijn. ,,Met alle ingrijpende consequenties vandien'', vertelt Daphne.

Eerst ging Saskia nog drie dagen skiën, dat had ze al afgesproken. ,,Driehonderd euro telefoonkosten'', verzucht ze. Sindsdien zijn ze `geen nacht' zonder elkaar geweest. Daphne: ,,Ik ben rustiger wanneer zij er is.''

Dit is het zevende portret uit een serie.

    • Ward Wijndelts
    • Ellie Uyttenbroek
    • Ari Versluis