Salif Keita

Hij wordt beschouwd als de grootste Westafrikaanse zanger na Youssou N'dour en zijn nieuwe cd rechtvaardigt dat oordeel: Salif Keita (1949) is nog steeds een meeslepende `preacher'. De basis voor M'Bemba legde hij in zijn eigen studio in Bamako, de hoofdstad van Mali, de verfijningen werden aangebracht in Parijs.

Er kan op deze muziek heel goed worden gedanst maar vredig deinen in een leunstoel is ook mogelijk want de tempi zijn gematigd en het geluid doet nooit pijn aan de oren. Bescheiden gitaartjes en een vrouwenkoortje ondersteunen Keita, voortgestuwd door subtiel percussie-werk van Mino Cinelu.

De laatste die met name in `Ladji' de sterren van de hemel speelt, is er ook bij tijdens de komende toernee. Op 3 november staat Keita in het Koninklijk Circus in Brussel, op 19 november op Crossing Border in Den Haag en op 26 en 27 november in Turnhout en Brugge. Wie Keita nog niet kent moet misschien eerst maar eens luisteren naar `Moriba', de schallende slotpreek op deze cd.

M'bemba

EmArCy

****

    • Frans van Leeuwen