Rentree in december van Van den Hoogenband

Pieter van den Hoogenband maakt begin december bij de US Open in Auburn zijn rentree in wedstrijdverband. De olympisch kampioen op de 100 meter vrije slag is voldoende hersteld van de herniaoperatie die hij in mei onderging.

,,Het gaat heel goed in de trainingen'', aldus zijn coach Jacco Verhaeren gisteren. ,,Ook het starten gaat steeds beter en beter. Pieter wil daarom bij de US Open kijken hoe het in een wedstrijd gaat. Ik denk dat hij er klaar voor is.''

Van den Hoogenband start bij de open Amerikaanse kampioenschappen van 1 tot en 3 december op de 100 en 200 meter vrije slag. Het worden zijn eerste races sinds de open Vlaamse titelstrijd in maart. Hij maakte daar toen voor het eerst weer zijn opwachting sinds de Olympische Spelen in Athene, waar hij zijn titel op het koningsnummer prolongeerde.

In deze fase kreeg Van den Hoogenband echter steeds meer last van zijn rug. Een ingreep wegens een hernia bleek noodzakelijk. Door deze operatie moest de Brabander in juli de wereldkampioenschappen in Montreal aan zich voorbij laten gaan. Na onder meer een geslaagd trainingskamp in Cyprus voelt hij zich nu weer sterk genoeg voor een rentree. Zijn voorkeur ging uit naar een wedstrijd in een 50-meterbad. Hij heeft goede herinneringen aan Auburn, omdat hij zich daar toentertijd voor de Spelen van 1996 in Atlanta kwalificeerde.

Van den Hoogenband reist al rond 20 november naar Amerika om daar te acclimatiseren en te trainen als voorbereiding op zijn eerste wedstrijden. Na deze races zal hij de rest van zijn programma voor begin 2006 bepalen. Verhaeren: ,,We wachten eerst de resultaten af en zullen dan verder kijken. We denken onder meer aan de Vlaamse kampioenschappen in maart en de Swim Cup in april in Eindhoven.'' Half december gaat hij mee naar de EK kortebaan in Triest, niet om te zwemmen maar om te lobbyen voor de kandidatuur van Eindhoven voor de EK langebaan in 2008.