Protesten in Suriname tegen regering- Venetiaan

In Suriname hebben ongeveer drieduizend betogers gisteren het vertrek van de regering-Venetiaan geëist. De demonstratie, ondersteund door de voltallige oppositie en geleid door de NDP van oud-legerleider Bouterse, moet het begin worden van een reeks betogingen. In Suriname is de afgelopen weken veel onrust ontstaan vanwege een drastische verhoging van de brandstofprijzen.

De nieuwe regering zit nog maar net in het zadel. Bij de verkiezingen van mei verloor Venetiaan en zijn Nieuw Front-coalitie bijna een derde van haar electoraat. Door een breed samenwerkingsverband van verschillende partijcombinaties kan hij toch op een parlementaire meerderheid rekenen. De regering wordt evenwel als instabiel gezien vanwege de vele deelnemende partijen.

NDP-leider Bouterse wil met de demonstraties de druk op de regering opvoeren. Hij wordt onder meer gesteund door oud-president Wijdenbosch die zelf in 1999 door betogingen ten val kwam. Binnen de regeringscoalitie worden de acties van Bouterse afgedaan als een afleidingsmanoevre voor het naderende proces over de `Decembermooorden'. Dit langslepende juridisch onderzoek naar de moord op vijftien prominente Surinamers in 1982 zou bijna voor de krijgsraad kunnen worden gebracht. Wel moet er nog worden besloten over enkele bezwaarschriften. Bouterse is als voormalig bevelhebber hoofdverdachte in de strafzaak. Eerder deze week waarschuwde de NDP-leider de regering voor de gevolgen van een proces.

De Nederlandse minister Bot (Buitenlandse Zaken) verblijft momenteel in Paramaribo. Hij bezocht zijn nieuwe collega Kraag-Keteldijk en president Venetiaan. De bewindsman onderstreepte nogmaals het eerder ingenomen Nederlandse standpunt dat de onderlinge relaties meer op zakelijke leest geschoeid moeten worden. Wel blijft er een ,,nauwe betrokkenheid''. De verdragsgelden die Nederland Suriname bij de onafhankelijkheid in 1975 doneerde, zijn bijna verbruikt. Deze `brede ontwikkelingssamenwerking' zal binnen vijf jaar worden afgebouwd.